Lodovico Ariosto

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Lodovico Ariosto
Lodovico Ariosto - Portrét od Tiziana dlho považovaný za Ariostov portrét
Lodovico Ariosto - Portrét od Tiziana dlho považovaný za Ariostov portrét
Osobné informácie
Narodenie8. september 1474
 Reggio Emilia
Úmrtie6. júl 1533 (58 rokov)
 Ferrara
Národnosťtalianska
Zamestnaniespisovateľ, dramatik, dvoran,
Dielo
Žánreepická poéma, stanca – ottava d'oro
Obdobierenesancia
Témyvojna, história, láska
Významné práceZúrivý Roland (poéma)
PodpisLodovico Ariosto, podpis (z wikidata)
Odkazy
Projekt
Guttenberg
Lodovico Ariosto
(plné texty diel autora)
Spolupracuj na CommonsLodovico Ariosto
(multimediálne súbory na commons)

Lodovico Ariosto (* 8. september 1474, Reggio Emilia – † 6. júl 1533, Ferrara) bol taliansky renesančný spisovateľ a dramatik, autor diela Zúrivý Roland (15161532). Je autorom dokonalého druhu stance ottava d'oro.

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Narodil sa v šľachtickej rodine v Reggio Emilia, kde bol jeho otec Niccoló Ariosto veliteľom citadely. Lodovico bol najstarší z 10 detí a následník patriarchálnej pozície v rodine. Od útlej mladosti sa zaujímal o poéziu, ale kvôli otcovi išiel študovať právo. Po piatich rokoch neukončeného štúdia mal dovolené študovať klasikov u Gregoria da Spoleto. Študoval grécku a latinskú literatúru v Spolete no zakrátko musel odísť k tútorovi Francescovi Sforzovi do Francúzska. Zakrátko potom umrel jeho otec.

Dospelosť[upraviť | upraviť zdroj]

Dostal dobré humanistické vzdelanie. Sám ľutoval len to, že sa nenaučil gréčtinu. Od roku 1504 bol v službe kardinála Hyppolita d'Este, pre ktorého konal misie vyslanca, napríklad poslanie k pápežovi Júliusovi II.. Odmietol nasledovať kardinála do Uhorska a vstúpil do služby k jeho bratovi Alfonzovi d'Este, ferrarskému vojvodovi. Ten mu zveril vládu v provincii Garfagnano, ktorá sa búrila. Poslanie vyplnil so cťou a stiahol sa do svojho malého domu vo Ferrare (ktorý stojí do súčasnosti), kde žil so svojím synom a metresou.

Výrez z votívneho obrazu od Vincenza Catenu, Ariosto ako donátor obrazu vpravo dolu

Ani v prestávkach svojich rôznych vyslaní neprestal pracovať na svojom diele Zúrivý Roland, jemnej paródii na rytiersku poému, ktorú pôvodne vytvoril Matteo Maria Boiardo, predchodca Ariosta, ako oslavu zamilovaného Rolanda s názvom Zamilovaný Roland (Orlando inammorato). Ariosto uvádza s eleganciou a vtedy modernou iróniou tri základné témy: vojna medzi Karolom Veľkým a Saracénmi, šialenstvo Rolandove, ktorý bol nešťastne zamilovaný do Angeliky a lásky a manželstvo Rogera a Bradamanteho, imaginárnych predkov rodu d'Este.

Poéma pozostáva zo 46 spevov tvorených stancami, mieša sa v nej tragikomédia, lyrika a romantizmus. Pojmy sloboda a humanizmus sú tiež dôležitými prvkami tohto diela, čo je typické pre európsku kultúru počnúc Homérom až po súčasnosť. Jeho súčasníci ho preto nazvali Božským Ariostom. V jeho diele sa po krutom stredoveku reflektuje usmievavý skepticizmus renesancie.

Prvýkrát publikoval svoju poému v roku 1516, mala 40 spevov, ale neprestal ju prerábať a v roku 1532 vydal rozšírenú verziu, ktorá mala o 6 spevov viac.

V roku 1525 sa oženil s vdovou Alessandrou Strozzi a dostával aj dôchodok od dvora.

Vydanie z roku 1536

Dielo[upraviť | upraviť zdroj]

Epická poéma[upraviť | upraviť zdroj]

  • Orlando furioso (1516 – 1532); ARIOSTO, L.: Zuřivý Roland. Ve vyprávění a výběru Itala Calvina. Přel. J. Pokorný. Praha: Odeon 1974. Vydanie z roku 1735 dostupné online

Komédie[upraviť | upraviť zdroj]

  • La Cassaria (1508)
  • I Suppositi (1509)
  • Il negromante (1520)
  • La Lena (1528)
  • Sedem satír (Satire, 1517 – 1525)

Lyrika[upraviť | upraviť zdroj]

  • Ódy, Sonety, kancóny (spevy)

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Projekt Gutenberg
Projekt Gutenberg
Projekt Gutenberg obsahuje plné texty diel autora:

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článkov Lodovico Ariosto na nemeckej Wikipédii, Lodovico Ariosto na francúzskej Wikipédii a Lodovico Ariosto na anglickej Wikipédii.