Mariavitizmus

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Mariavitizmus je kresťanský smer ktorý vznikol v 19. storočí v Poľsku, kedy rehoľníčka Maria Františka Kozlowska údajne dostala zjavenie a vzala na seba úlohu mravného pozdvihnutia duchovenstva. Pôvodne bolo mariavitské spoločenstvo prúdom v rámci rímskokatolíckej cirkvi, avšak v roku 1906 bolo z nej exkomunikované. Mariaviti teda nepatria do katolíckej cirkvi a nespadajú pod právomoc a autoritu rímskeho pápeža.

Mariaviti sa opierajú o Bibliu a učenie prvých siedmich ekumenických koncilov. Opierajú sa taktiež aj o zjavenia ktoré údajne dostala Maria Františka Kozlowska, ktoré vidia záchranu pre svet ponorený v hriechu v úcte a adorácii Ježiša Krista v Eucharistii a taktiež v neustálom prosení Panny Márie o pomoc. Mariaviti neuznávajú dogmy ktoré rímskokatolícka cirkev vyhlásila po roku 1054. Niektoré mariavitské cirkvi povoľujú vysviacku žien.

V roku 1935 došlo v mariavitskom spoločenstve k bolestnému rozkolu. Dnes v Poľsku existujú dve mariavitské cirkvi. Katolícka cirkev Mariavitov a Starokatolícka cirkev Mariavitov (táto je členkou Utrechtskej únie starokatolíckych cirkví). Mariavitizmus ďalej existuje aj v Nemecku, Argentíne, Brazílii, USA a inde.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Mariavitismus na českej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).