Mena Suvariová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Mena Suvariová
v roku 2012
Celé menoMena Alexandra Suvari
Narodenie 13. február 1979 (45 rokov)
Newport, Rhode Island, USA
Povolanieherečka, modelka, módna návrhárka
Roky pôsobenia1995 – súčasnosť
ManželRobert Brinkmann (2000 – 2005)
Simone Sestito (2010 - 2012)
Michael Hope (od 2018)
Deti1

Mena Alexandra Suvariová (* 13. február 1979, Newport, Rhode Island, Spojené štáty) je americká modelka, módna návrhárka, herečka, známa z filmov ako Americká krása (1999), Prci, prci, prcičky (1999) či Zombies: Deň-D prichádza (2008).

Detstvo a mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Je dcérou zdravotnej sestry grécko-amerického pôvodu a psychiatra estónskeho pôvodu a má troch starších bratov. Počas štúdia na strednej škole balansovala medzi modelingom a učením, ale nakoniec školu úspešne dokončila a presťahovala sa s rodičmi do Los Angeles.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Ako dvanásť ročná sa dostala do jednej modelingovej agentúry, kde však zaklamala o svojom veku (povedala, že má trinásť) čo jej pomohlo podpísať zmluvu na päť rokov. Vďaka modelingu, dostala svoje prvé menšie role v seriáloch ako príklad Chicago Hope, kde stvárnila dospievajúce dievča, ktoré trpela vírusom HIV.

Rok 1999 bol pre Menu úspešný. Stvárnila Heather, blonďatú násťročnú dievčinu z filmu Prci, prci, prcičky. Objavila sa v troch pokračovaniach, posledné v roku 2012. Ďalej sme ju mohli vidieť v Oscarovej dráme Americká krása kde sa predstavila ako zvodná Angela, kde mala možnosť ukázať jej všestranné herecké schopnosti. Bola nominovaná na cenu BAFTA o najlepšiu herečku vo vedľajšej úlohe.

V roku 2002 sa objavila v dráme Sonny spolu s hercom Jamesom Francom, ktorý režíroval Nicolas Cage. V rovnakom roku, si tiež zahrala menšiu roličku vo filme Spun kde bola najlepšou kamarátkou Brittany Murphy, film však nemal moc dobré ohlasy. O dva roky stvárnila mladú susedku Charlotte, do ktorej sa zahľadí Colin Firth, vo filme Trauma.

Kvôli filmu The Garden of Eden od spisovateľa Ernesta Hemingwaya si oholila hlavu.

Počas pár menších úloh, sa objavila v dráme Zombies: Deň-D prichádza, kde stvárnila vedúcu oddelenia. V roku 2011 stvárnila Elizabeth Short, tzv. Black Dáliu, ktorá sa v skutočnosti stala obeťou vraždy. Jej telo bolo oddelené na dve časti. Postavu si zahrala v dvoch častiach seriálu American Horror Story.

Mena sa venuje skôr menším rolám vo filme, väčšinou sa jedná o televízne filmy.

Móda[upraviť | upraviť zdroj]

Je modelkou, reklamnou tvárou Lancôme Paris Adaptîve, objavila sa na niekoľkých titulkách časopisov ako príklad Vogue a iné. Pracuje tiež ako modelka či módna návrhárka.

Súkromný život[upraviť | upraviť zdroj]

Dňa 18. marca 2000 sa vydala za vtedy tridsaťosemročného kameramana, Romana Brinkmanna. O päť rokov, však podali žiadosť o rozvod, pre rozdielne názory vo vzťahu. Od roku 2010 do roku 2012 bola vydatá za Simonea Sisteta. Od roku 2018 je jej manželom Michael Hope. V októbri 2020 oznámili, že spolu čakajú svoje prvé dieťa, ktoré sa narodilo v roku 2021.

Je zapojená do tém o ženskej rovnoprávnosti, zúčastňuje sa charitatívnych akcií proti rakovine krčka maternice. Od roku 2017 sa Suvariová z etických dôvodov stala vegánkou a používa výrobky šetrné k životnému prostrediu.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Mena Suvari na anglickej Wikipédii.