Mikropočítač

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Symbol rozcestia O iných významoch výrazu Mikropočítač pozri Mikropočítač (rozlišovacia stránka).
Apple IIc

Mikropočítač je historické označenie pre počítač s mikroprocesorom (teda s CPU v jednom integrovanom obvode). Často sa dodáva, že musí byť aj stolným prístrojom a jeho operačná pamäť nie je extrémne vysoká. Iná všeobecne používaná charakteristika: tieto počítače zaberajú fyzicky relatívne malý priestor.

Mikropočítač vznikne tak, že sa k mikroprocesoru (CPU) pridajú aspoň pamäťové a vstupno-výstupné obvody, prípadne ešte periférne zariadenia, aby bol mikropočítač schopný samostatnej práce.

Osobný počítač, herná konzola, notebook, tablet PC a ďalšie sú druhom mikropočítača.

Väčšina vybavenia počítača je integrovaná v jednej „skrini“. Vo všeobecnosti platí, že mikropočítač sa zmestí na bežný kancelársky stôl. Naopak, väčšie počítače ako napríklad minipočítače, mainframe, a superpočítače zaberajú často celú miestnosť.

Pojmy mikro-, mini- a sálový- počítač patria do obdobia počiatočnej éry vzniku počítačov (do polovice 90. rokov 20. storočia) a dnes už takéto delenia vzhľadom na veľmi rýchly vývoj v tejto technike nepoznáme. To čo sa pred niekoľkými rokmi (z hľadiska výkonu) označovalo pojmom sálový superpočítač mame dnes doma na stoloch vo vyhotovení notebook.