Miloš Uher

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Miloš Uher
významný organizátor partizánskeho hnutia na západnom Slovensku
Narodenie27. júl 1914
Lubina, Slovensko
Úmrtie27. február 1945 (30 rokov)
Bzince pod Javorinou
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Miloš Uher

Miloš Uher (* 27. júl 1914 Lubina – † 27. február 1945 Cetuna, dnes časť Bziniec pod Javorinou) v medzivojnovom období sa živil ako kováč a príležitostný robotník. Počas Slovenského národného povstania významný organizátor partizánskeho hnutia na západnom Slovensku.

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Koncom roku 1939 sa pokúsil utiecť cez Maďarsko do Juhoslávie, bol však zatknutý a 3 mesiace väznený v Budapešti. Po návrate sa zapojil do protifašistického hnutia v Myjave. Udržiaval spojenie s utečencami zo zajateckých a koncentračných táborov. Roku 1943 založil spolu s V. Medvedevom sovietsko-česko-slovenskú partizánsku skupinu. Onedlho nadviazal spojenie s pionierskym (ženijným) práporom v Novom Meste nad Váhom, odkiaľ získal zbrane. V deň vypuknutia Slovenského národného povstania 29. augusta 1944 túto jednotku v Lubine vyzbrojil. Od septembra 1944 velil oddielu Hurban 2. československej partizánskej brigády J.V. Stalina. 27. februára 1945 bola táto jednotka v Cetune napadnutá oddielom Abwehrgruppe 218-Edelweiss a POHG. Padlo aj najmenej 15 partizánov, medzi nimi aj Miloš Uher.

Podcast k teme: https://www.podbean.com/ei/dir-xht7y-1511c870

Ocenenie[upraviť | upraviť zdroj]

Na vrchu Roh neďaleko jeho rodiska Lubiny, mu po vojne vybudovali pomník.

Je po ňom pomenovaná ulica v Bratislave v mestskej časti Nové Mesto[1], v Košiciach v mestskej časti Západ (Terasa) a v Poprade v mestskej časti Juh III, v Martine v mestskej časti Stráne, taktiež v Novom Meste nad Váhom, Myjave aj v Dolnom Kubíne.

Na ulici Jána Bottu v Trnave pri Materiálovotechnologickej fakulte STU je po ňom pomenovaný Študentský domov https://www.mtf.stuba.sk/sk/ine-pracoviska/studentsky-domov-a-jedalen-m.uhra.html?page_id=1893

In memoriam vyznamenaný Radom SNP I. triedy a Radom červenej hviezdy.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]