Miroslav Zounar

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Miroslav Zounar
Narodenie 15. jún 1932
Osečnice, Česko
Úmrtie28. marec 1998 (65 rokov)
Praha, Česko
Povolanieherec
Roky pôsobenia1955 – 1994
ManželkaMarta Zounarová (lekárka)
DetiMartin Zounar (herec)
Ostatné ocenenia
Zaslúžilý umelec

Miroslav Zounar (* 15. jún 1932, Osečnice – † 28. marec 1998, Praha) bol český herec, ktorý sa preslávil svojou úlohou predsedu JZD v trilógii Zdeňka Trošku, Slunce, seno, jahody, Slunce, seno a pár facek a Slunce, seno, erotika.

Mladosť strávil vo východných Čechách. Po štúdiách na gymnáziu sa prihlásil na pražskú DAMU. Po jej ukončení získal angažmán v divadle v Příbrami a potom v Divadle Víťazného februára v Hradci Králové. V 70. rokoch 20. storočia zakotvil v Prahe. Najskôr v Činohernom klube a po dvoch rokoch prešiel do hereckého súboru Filmového štúdia Barrandov.

Spočiatku hereckých príležitostí pred kamerou bolo poskromne. Vždy išlo skôr o vedľajšie úlohy. Viac začal hrať až keď sa politicky angažoval[1]. Väčšinou išlo o filmy s propagandistickou tématikou. V tej dobe získal titul zaslúžilý umelec. Až v neskoršom veku prišli úlohy, ktoré ho viac zviditeľnili a ukázali aj jeho komediálny talent. Úloha predsedu hoštického JZD Rádla vo filme Slunce, seno, jahody aj v následnom pokračovaní tejto trilógie ho zapísal v podvedomí divákov. V 1991 odišiel do predčasného dôchodku. Pred kamerou sa naposledy objavil v roku 1994 v rozprávke Princezna ze mlejna, kde stvárnil úlohu kapelníka. Jeho manželka bola lekárka Marta Zounarová. Ich syn Martin Zounar je známy český herec.

Na začiatku 90. rokov 20. storočia ochorel na rakovinu, ktorej po dlhom boji v roku 1998 podľahol.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Miroslav Zounar - Životopis
  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Miroslav Zounar na českej Wikipédii.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]