Mušelín

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Mušelínové šaty

Mušelín je jemná polopriesvitná mäkká tkanina[1] v plátnovej väzbe používaná prevažne na dámske šaty a závoje. Je pomenovaná podľa mesta Mosul v dnešnom severnom Iraku. Rozkvet zažil na prelome 18. a 19. storočia. Choroby prechladnutia boli v tej dobe žoviálne nazývané ako „mušelínová nemoc“, nakoľko si dámy ľahkú mušelínovú módu neodpustili ani počas studených mesiacov.


V súčasnosti je ideálna na šitie detského oblečenia, ale aj oblečenia pre dospelých (košele, šaty, sukne, nohavice, tuniky). Látka je vyrábaná pomocou najnovších technológií na výrobu bavlny tzv. dvojitým tkaním[2].

Použitie[upraviť | upraviť zdroj]

Krajčírstvo a šitie[upraviť | upraviť zdroj]

Pri šití odevov môže krajčírka otestovať vhodnosť odevu pomocou lacnej mušelínovej látky pred odrezaním kusov z drahej látky, čím sa vyhne prípadným nákladným chybám. Tieto testovacie modely sa niekedy v Spojených štátoch označujú ako „mušelíny“, pomenované podľa lacnej, nebielenej bavlnenej látky dostupnej v rôznych gramážach a tento proces sa nazýva „výroba mušelínu“. V tejto súvislosti sa v Spojených štátoch "mušelín" stal všeobecným pojmom pre skúšobný alebo padnúci odev, bez ohľadu na to, z čoho je vyrobený.

Ekvivalentný termín v austrálskej a britskej terminológii bol v stredoveku Toile. Tento výraz drina medzičasom zanikol. Tento výraz sa do angličtiny dostal okolo 12. storočia.

Mušelínová látka[3] sa tiež často používa ako podklad alebo podšívka pre prikrývky, a preto ho možno často nájsť v širokých šírkach v prešívaných sekciách obchodov s látkami.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. KAČALA; PISÁRČIKOVÁ; POVAŽAJ. Krátky slovník slovenského jazyka 4 [online]. Bratislava: Veda, 2003-01-01, [cit. 2013-10-30]. Dostupné online.
  2. Látka mušelín/dvojitá gázovina svetloružová [online]. takoy.sk, [cit. 2022-02-18]. Dostupné online. Archivované 2022-02-18 z originálu.
  3. Dvojitá gázovina / mušelín [online]. [Cit. 2022-10-10]. Dostupné online.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Mušelín
  • Spolupracuj na Wikislovníku Wikislovník ponúka heslo Mušelín