National Advisory Committee for Aeronautics

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Oficiálny emblém NACA
Logo NACA

National Advisory Committee for Aeronautics (skratka: NACA), do slovenčiny zvyčajne prekladané ako Národný poradný výbor pre letectvo[1], bol federálny úrad Spojených štátov založený na podporu leteckého výskumu. Úrad zanikol v roku 1958 kedy jeho aktivity prebrala nová organizácia - NASA.

Vznik[upraviť | upraviť zdroj]

Výbor založil prezident Woodrow Wilson 3. marca 1915 v snahe zorganizovať americký letecký výskum tak, aby existovala organizácia ktorá by takýto výskum zastrešovala a snažila sa o jeho smerovanie k praktickej použiteľnosti.

Výsledky[upraviť | upraviť zdroj]

Výsledky sa dostavili už v dvadsiatych rokoch, kedy agentúra vyvinula špeciálny kryt pre hviezdicové motory, ktorý zlepšil ich chladenie a znížil odpor vzduchu až o 60 percent. Testovací dvojplošník Curtis Hawk AT-5A dosiahol s jej krytom o 30 km/h vyššiu rýchlosť ako bez neho. Agentúra za tento čin získala prvú z niekoľkých Collierových cien.

NACA sa ďalej venovala vývoju profilov krídel a zaviedla ich štandardizované značenie – niektoré profily sa používajú dodnes.

Veľké úsilie agentúra venovala výskumu letov vo vysokých rýchlostiach. John Stack vyvinul prvý nadzvukový aerodynamický tunel a ako iniciátor vývoja experimentálenho nadzvukového raketoplánu X-1 sa o ďalšiu z Collierových cien podelil s pilotom amerického letectva Chuckem Yeagerem, ktorý ako prvý človek prekonal rýchlosť zvuku.

NACA ďalej vyvíjala komponenty pre letecký priemysel – napríklad Robert T. Jones vyvinul prvý letecký odmrazovací systém a vymyslel koncept delta krídla pre obmedzenie šokových vĺn idúcich cez krídlo pri nadzvukovom lete.

Problémami spojenými s prítomnosťou človeka v kozme a prostriedkom ako ho tam dostať sa agentúra začala zaoberať v prvej polovici päťdesiatych rokov minulého storočia, výsledkom týchto úvah bol vývoj najrýchlejšieho výskumného raketoplánu North American X-15.

Zánik[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1958, kedy už mala NACA niekoľko tisíc zamestnancov, rozhodol prezident Eisenhower o zriadení nového úradu – National Aeronautics and Space Administration. Aktivity a viac ako 8000 zamestnancov NACA prešli pod NASA, ktorá sa od 1. október 1958 aktívne venuje leteckému a kozmickému výskumu.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. PŘIBYL, Tomáš. Dobytie Mesiaca : príbeh programu Apollo. 1. vyd. V Bratislave : Lindeni, 2019. 252 s. ISBN 978-80-566-1174-6. S. 13.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]