Nebeský pól

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Nebeský pól alebo svetový pól je:

  • a) bod na nebeskej sfére, ktorý je vzdialený 90° od všetkých bodov svetového rovníka, pričom severný svetový pól je nad geografickým severným pólom Zeme. Výška pólu nad horizontom sa rovná zemepisnej šírke miesta pozorovateľa.
  • b) priesečník predĺženej rotačnej osi Zeme s nebeskou sférou (nazývaný aj astronomický pól)

Svetové póly možno zistiť pozorovaním; sú to dva body na nebeskej sfére, ktoré sa nezúčastňujú na zdanlivom dennom pohybe ostatných bodov okolo svetovej osi. Severný svetový pól je v blízkosti Polárky, južný svetový pól v súhvezdí Oktant („južná Polárka“, hviezda Sigma Octantis, známa ako Polaris Australis). Vďaka obom hviezdam sa dá zistiť približná poloha pólov a meranie výšky nad horizontom udáva hodnotu zemepisnej šírky (pre ad a) ).

Svetové póly sa časom posúvajú vplyvom precesie (stredný pól) a nutácie (skutočný pól). Poloha pólov Zeme sa premiestňuje na jej povrchu vplyvom posunu rotačnej osi Zeme (výška pólu) a určuje sa v rámci geografického určenia polohy.

Encyklopédia astronómie Tento článok alebo jeho časť obsahuje heslo z Encyklopédie astronómie s láskavým dovolením autorov a podporou SZA.