Neve Campbellová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Neve Campbellová
v roku 2015
Celé menoNeve Adrianne Campbell
Narodenie 3. október 1973 (50 rokov)
Guelph, Ontário, Kanada
Povolanieherečka
Roky pôsobenia1991 – súčasnosť
ManželJeff Colt (1995 – 1998)
John Light (2007 – 2011)
PriateľJJ Field (od 2011)
Deti2

Neve Adrianne Campbell (* 3. október 1973, Guelph, Ontário, Kanada) je kanadská herečka, známa z trilógie Vreskot či z televízneho seriálu House of Cards (2016).

Detstvo a mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Narodila sa v Kanade, rodičom Gerry Campbellovi a matke Marnie Neveovej. Jej rodičia sa rozviedli keď mala dva roky. Má jedného brata a dvoch nevlastných. V šiestich rokoch sa začala učiť tancovať, keď jej bolo deväť získala miesto v celoštátnej Kanadskej baletnej škole. Hoci jej snaha stať sa profesionálnou tanečnicou nevyšla, kvôli sérii poranení, zamerala hlavnú snahu uskutočniť hereckú kariéru. Nastúpila do John F. Ross Collegiate Vocational Institut v rodnom meste Guelph a zahrala si v divadle napríklad vo Fantómové opery. Z matkinej strany sefardská židovka. Ako sama uviedla, považuje sa za katolíčku zo židovskými koreňmi.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Neve Campbell na odovzdávaní cien BAFTA v roku 2006

Svoj prvý prielom do herectva v roku 1992 v kanadskom televíznom seriáli Catwalk, ktorý mal veľký úspech v Spojených štátoch. Potom hrala v druhotriednych filmoch, ale nakoniec získala rolu Juliu Salingerovú v televíznom seriáli Party of Five (1994). Seriál si našiel silnú podporu medzi fanúšikmi. Neve vďaka tomuto úspechu získala prácu vo filme aj naďalej, najprv v teenagerskom filme Čarodejnice (1996). V rovnakom roku sa ale objavila ešte v filme, ktorý zatienil všetky jej doterajšie úspechy – film Vreskot. Film zarobil neuveriteľné peniaze, kritika ho dosť vychválila a Neve za jej herecký výkon vyzdvihovali do nebies. Nevýhodou bolo, že si ju nikto nevedel v žiadnej inej roli predstaviť. Objavila sa aj v ďalších dvoch častiach – kým do dvojky po krátkom váhaní išla preto, že post-traumatický stres bol pre ňu hereckou výzvou, trojka bola otázkou peňazí. Vo všetkých troch častiach vystupuje po boku Courteney Cox a Davida Arquetteho. Po Jamie Lee Curtisovej býva považovaná za jedinú herečku, ktorú sú fanúšikovia teen-vyvražďovačiek ochotní rešpektovať za novú kráľovnú vrieskania. Chcela aby sa jej filmová kariéra obrátila iným smerom, preto prijala príklad úlohu v thrillery Divoké hry (1998) s Denise Richards.

Z ďalších filmov sa objavila vo filme Panika (2000), Sprisahanie (2003), Company (2003), či Milenka (2004).

V roku 2006 si Neve prvýkrát zahrala na West Ende, londýnskej obdobe Broadwaya – získala úlohu v hre Arthura Millera Ressurection Blues. Hra zožala zmiešané kritiky, čo ale Neve od britskej divadelnej scény vôbec neodradilo. Neskôr toho istého roku sa na rovnakom mieste objavila v hre Love song spolu s Cillianom Murphym a Michaelom McKeanom.

V roku 2011 si po štvrtý raz zopakovala úlohu Sidney Prescottovej, z filmu Vreskot 4, o rok neskôr sa objavila v televíznom seriály Titanic: Blood and Steel.

V júli 2015 potvrdila svoju účasť v televíznom seriály House of Cards (2016) po boku Kevina Spaceya a Robin Wright. V roku 2020 potvrdila svoju účasť v horore Vreskot, ktorý mal premiéru v roku 2022. Vo filme si zahrá po boku Courteney Cox a Davida Arquetteho, ktorí hrali aj v predchádzajúcich častiach. V rovnakom roku prijala jednu z úloh v životopisnom filme Mraky. Film získal pozitívne recenzie. Vo februári 2021 bola Campbellová obsadená do televíznej adaptácie The Lincoln Lawyer, kde si zahrala po boku Becki Newton, Manuela Garciu-Rulfa. Dňa 6. júna 2022 potvrdila, že sa neobjaví v ďalšom pokračovaní franšízy Vreskot, ktorá bude mať premiéru v roku 2023.

Súkromný život[upraviť | upraviť zdroj]

Neve sa vydala dvakrát – prvýkrát v roku 1995 za Jeffa Colta a druhýkrát za Johna Lighta v roku 2007. Obe manželstva skončili rozvodom. Aktuálne je jej partnerom JJ Fieldom, za ktorého však zatiaľ vydatá nie je. V roku 2012 sa im narodil syn Caspian a v roku 2018 si s partnerom adoptovali syna. Je veľkou obdivovateľkou Susan Sarandon, vystupuje ako hovorkyňa organizácie zaoberajúcou sa Tourettovým syndrómom, ktorým trpí jej brat.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Neve Campbell na anglickej Wikipédii.