Nikotín

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Vzorec molekuly
Štruktúra molekuly nikotínu
Obsah škodlivín uvedený na škatuľke cigariet so zníženým podielom nikotínu

Nikotín je alkaloid s cyklom pyridínu, vyrába sa z listov tabaku Nicotiana tabacum alebo Nicotiana rustica. Z tabaku ho izoloval Nicolas Vauquelin v roku 1809.

Nikotín je vysoko návyková droga, ktorá sa legálne používa na celom svete. Prijíma sa fajčením sušených tabakových listov, žuvaním tabaku (vstrebávaním cez sliznicu ústnej dutiny) alebo ich šňupaním. V 10 kusoch cigariet sa nachádza v závislosti od ich kvality okolo 12 – 230 mg čistého nikotínu, v cigaretách so zníženým obsahom nikotínu (tzv. light cigarety) je to menej.

Účinky[upraviť | upraviť zdroj]

Má nepriaznivé účinky na srdcové cievy. V periférii spôsobuje vazokonstrikciu (zúženie ciev), čím je u fajčiarov zhoršené hojenie rán. Jeho spalné splodiny pri fajčení podporujú vznik rakoviny pľúc. Ďalej spôsobuje dehydratáciu tela, impotenciu.

Vedci z Kráľovského ústavu v Londýne pri pokusoch na potkanoch zistili, že nikotín zlepšuje pamäť a koncentráciu. Následné štúdium interakcie tejto molekuly a neurónov by mohlo viesť k vytvoreniu liekov bez negatívnych účinkov, ktorými sa nikotín vyznačuje.[1]

Chemické reakcie[upraviť | upraviť zdroj]

Reakciou nikotínu s kyselinou dusičnou vzniká kyselina nikotínová.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. 21. století. August 2008, str.3.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]