Nobuhide Oda

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Nobuhide Oda
japonský vládca provincie
Nobuhide Oda
Narodenie1510
Úmrtie21. apríl 1551
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Nobuhide Oda

Nobuhide Oda (jap.:織田信秀, Oda Nobuhide, 151021. apríl 1551) bol vojvodcom a policajným sudcom v provincii Owari v Japonsku počas obdobia Sengoku. Bol otcom Nobunagu Oda.

Nobuhide, ako hlava klanu Oda, bol zapletený do vojny s daimjóm provincie Mino Dósan Saitóm na severných hraniciach a na východe s Jošimotom Imagawom, daimjóm provincií Mikawa, Suruga a Tótómi. Nikdy nebol schopný úplne zjednotiť provinciu Owari. Hoci si zabezpečil udržanie svojich dŕžav proti ostatným oponentom, neustále zápasy vo vnútri klanu Oda mu zabránili dosiahnuť úplne víťazstvo. V roku 1549, Nobuhide dohodol mier s Dósanom Saitóm dohodnutím svadby medzi synom (Nobunagom) a dcérou Saitóa. S podporou Dósana, sa Nobuhide zameral na Imagawu. V jednom z jeho víťazných momentov sa mu podarilo zajať Motojasu Macudairu na ceste do Imagawa a spravil z neho rukojemníka. Teraz bol schopný zabezpečiť si vstup do provincie Mikawa.

Keď Nobuhide zomrel v roku 1551 na hrade Suemori, ustanovil mladého Nobunagu ako svojho následníka v pozícii vodcu klanu Oda a svojho malého územia. Nobunaga, ktorý sotva poznal svojho otca a už mal zlú povesť ako delikvent, prišiel nevhodne oblečený na Nobuhideho pohreb a hodil vonné tyčinky na oltár chrámu preklínajúc svoj osud. To zapríčinilo, že Nobuhideho vazali miesto Nobunagu, podporovali jeho mladšieho brata Nobudžuki Odu. Aby získal podporu, vybral sa Nobunaga za Masahidom Hiratom a za svojim svokrom Saitó Dósanom, ktorého predtým nikdy nestretol. Od tohto bodu zvratu mu trvalo sedem rokov, aby upevnil svoju moc v klane a zjednotil provinciu Owari.