Næstved

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
O rovnomennej obci pozri Næstved (obec).
Næstved
mesto
Chrám svätého Petra
Erb
Štát Dánsko Dánsko
Región Sjælland
Obec Næstved
Nadmorská výška 16 m n. m.
Súradnice 55°13′30″S 11°45′30″V / 55,225°S 11,758333°V / 55.225; 11.758333
Rozloha 681 km² (68 100 ha)
Obyvateľstvo 43 406 (2017)
Hustota 63,74 obyv./km²
Starosta Carsten Rasmussen (SD)
PSČ 4700
Tel. predvoľba (+45) 55
Poloha mesta na mape Dánska
Poloha mesta na mape Dánska
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Næstved je mesto v Dánsku s viac ako 40 000 obyvateľmi. Leží na rieke Suså v južnej časti ostrova Sjælland, 70 km od Kodane. Je centrom rovnomennej obce v rámci regiónu Sjælland.

O dávnom osídlení svedčí mumifikované telo známe ako Muž z Porsmosu, pochádzajúce z obdobia neolitu. Mesto bolo založené v roku 1135 rádom svätého Benedikta, jeho názov pochádza z výrazov næs (ostroh) a tved (vyklčovaný les). Vďaka blízkosti mora bol Næstved významným obchodným centrom využívaným hanzou, od 19. storočia sa vďaka lesnatému okoliu rozvíjal papierenský a nábytkársky priemysel, mesto bolo známe tiež výrobou skla a keramiky, spracovaním bravčového mäsa aj veľkými kasárňami. V 21. storočí je hlavným zamestnávateľom v meste a jeho spádové oblasti firma Novenco zaoberajúca sa výrobou ventilačnej techniky. Mesto je tiež dopravným uzlom, prechádza tadiaľto železničná trať Sydbanen, spájajúca Kodaň s Hamburgom.

Významnými architektonickými pamiatkami sú kostoly svätého Petra a svätého Martina, historické námestie Axeltorv s tržnicou, kláštorná škola Herlufsholm, lekáreň Næstved Løve Apotek zo 17. storočia a bývalá nemocnica Helligåndshuset, slúžiaca ako mestské múzeum. Mestom prechádza Európska cesta tehlovej gotiky. Na odpočinok slúži park Munkebakken (Mnišsky kopec) vyzdobený množstvom sôch. V Næstvede je možné tiež navštíviť zoologickú zahradu a zábavný park BonBon-Land. Neďalekú obec Gavnø preslávil rokokový zámok s bohatými umeleckými zbierkami, obklopený francúzskym parkom.

Šport[upraviť | upraviť zdroj]

Miestny futbalový klub Næstved BK sa stal v rokoch 1980 a 1988 vicemajstrom Dánska. Næstved bol jedným z usporiadateľských miest Majstrovstiev sveta v hádzanej žien v roku 2015.

Partnerské mestá[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Næstved

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Næstved na českej Wikipédii.