Oblátka

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Tri oplátky spojené dvomi vrstvami jahodovo-čokoládového krému.

Oblátka[1] (nárečovo oplátka[2] alebo oplatka) je jedlo z nekysnutého jemného tenkého cesta, zvyčajne s tlačeným vzorom.[3] Oproti sušienke býva tenšia a plochá. Najmä solené oblátky bývajú ochutené. Chuťovo nevýrazné oblátky sa s výnimkou hostií zvyčajne dochucujú náplňou alebo sú súčasťou iného sladkého jedla.

Oblátky sa často zlepujú v dvoch či viacerých vrstvách pomocou náplne, napr. čokoládovej, orieškovej alebo vanilkovej, a vytvárajú sa z nich rezy. Príkladom môžu byť tatranky a horalky, lemované po obvode ešte čokoládovou polevou. Kúpeľná oblátka je zlepená z dvoch veľkých kruhových oblátok. Oblátkou je tiež tvorený zmrzlinový kornútok, z podobného cesta sú vyrábané i trubičky.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Oblátka. In: Krátky slovník slovenského jazyka [online]. Bratislava: Jazykovedný ústav Ľ. Štúra SAV., [cit. 2020-10-28]. Dostupné online.
  2. Oplátka. In: Krátky slovník slovenského jazyka [online]. Bratislava: Jazykovedný ústav Ľ. Štúra SAV., [cit. 2020-10-28]. Dostupné online.
  3. Oblátka. In: Slovník slovenského jazyka [online]. Bratislava: Jazykovedný ústav Ľ. Štúra SAV., [cit. 2020-10-28]. Dostupné online.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Oblátka

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Oplatka na českej Wikipédii.