Pajaštery

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Pajaštery[1][2](lat. Pseudosuchia) je v niektorých systémoch veľký taxón prajašterov (Archosauria), ktorý zahŕňa krokodíly a tie prajaštery, ktoré sú príbuzné s krokodílmi (a nie s vtákmi) - pozri systém uvedený v článku prajaštery. V starších systémoch pajaštery nezahŕňali samotné krokodíly, presnejšie povedané: pajaštery boli veľký taxón tekodontov (Thecodontia), do ktorého patrila čeľaď Ornithosuchidae a dnešný taxón Suchia okrem Crocodylomorpha alebo okrem Crocodyliformes (Crocodylomorpha alebo Crocodyliformes sa v minulosti volali krokodíly [lat. Crocodylia] v širšom zmysle).

Konkrétne taxón nazvaný Pseudosuchia v posledných desaťročiach obyčajne zahŕňa najmä tieto taxóny: Ornithosuchidae, Aetosauria, Poposauroidea, Rauisuchidae a Crocodylomorpha a niekedy aj Phytosauria. Staršie zahŕňal aj napr. rod Euparkeria a prípadne mnohé ďalšie rody dnes umiestnené na iných miestach v systéme (najmä pod Archosauriformes).

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

  1. LENOCHOVÁ, Mária et al. Biológia pre 1. ročník gymnázia. 3. vyd. Bratislava: Slovenské pedagogické nakladateľstvo, 1994. ISBN 80-08-021318-X. S. 158 (Poznámka: Latinský názov je uvedený chybne v podobe Pseudosauria, čo je v systéme iný taxón.)
  2. praplazy. In: BETINA, Vladimír, et al. Malá encyklopédia biológie. 1. vyd. Bratislava : Obzor, 1975. 556 s. (Malá encyklopédia.) S. 397.
  • Pseudosuchia [online]. ucmp.berkeley.edu, [cit. 2018-06-19]. Dostupné online.
  • Scheinechsen; Thecodontia. In: Lexikon der Biologie. [CD-ROM] München : Elsevier, Spektrum, Akad. Verl., 2005. ISBN 3-8274-0342-1.
  • Mikko's Phylogeny Archive [online]. helsinki.fi, [cit. 2018-06-19]. Dostupné online.
  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Pseudosuchia na anglickej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).