Paul Robeson

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Paul Robeson
americký viacjazyčný herec, atlét, spevák, spisovateľ
americký viacjazyčný herec, atlét, spevák, spisovateľ
Narodenie9. apríl 1898
Princeton, New Jersey
Úmrtie23. január 1976 (77 rokov)
Philadelphia, Pensylvánia
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Paul Robeson

Paul Robeson, celým menom Paul LeRoy Bustill Robeson (* 9. apríl 1898 – † 23. január 1976) bol americký viacjazyčný herec, športovec, spevák, spisovateľ, aktivista za ľudské práva, víťaz ocenenia Spingarn Medal a nositeľ Leninovej ceny mieru.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Robeson sa narodil v meste Princeton v štáte New Jersey. Jeho otec William Drew Robeson utiekol z plantáží v Severnej Karolíne, kde bol otrokom. Neskôr ukončil štúdia na univerzite v Lincolne a stal sa reverendom. Jeho matka Maria Louisa Bustillová pochádzala z abolicionistickej rodiny kvakerov. Paul mal štyroch súrodencov.

Vzdelanie[upraviť | upraviť zdroj]

Robeson získal akademické štipendium na univerzite Rutgers v New Jersey. Tu sa stretol so šikanou kvôli jeho farbe pleti. Robeson bol iba tretí afroamerický študent, ktorý mal možnosť študovať na tejto škole. Po ukončení štúdia v Rutgers odišiel do Harlemu a získal titul na Univerzite Columbia v odbore právo. Počas rokov na škole, od 1920 do 1923 začal športovať a hrať. Profesionálne hral americký futbal s tímami Akon Pros a Milwaukke Badgers v NFL. Svoje štúdium ukončil v roku 1923 a zamestnal sa v právnickej firme v New Yorku. Tu skončil po tom, čo ho sekretárka odmietla poslúchnuť kvôli farbe jeho pleti. Robeson neskôr ešte študoval na Londýnskej univerzite v odbore orientálne a africké štúdium.

Herec a spevák[upraviť | upraviť zdroj]

Robeson si získal slávu ako spevák vďaka svoju špecifickému basbarytónovému hlasu. S herectvom začal v rok 1922, keď hral v Harleme v YMCA. Vo svojej kariére hral vo viacero filmoch.

Robeson vystupoval a spieval proti rasistickým podmienkam, ktoré prežili Afroameričania a Ázijci, odsudzoval segregáciu na severe aj juhu. Robeson protestoval proti lynčovaniu a v roku 1945 založil organizáciu proti lynčovaniu.

V roku 1948 Robeson aktívne vystupoval v prezidentskej kampani, podporoval Henryho A. Wallaca.

Vzťah so Sovietskym zväzom[upraviť | upraviť zdroj]

Robeson, ako aj niektorý ostatní intelektuáli toho času podporovali Sovietsky zväz. Po tom čo žil ako druhotriedny občan v USA kvôli zákonom Jima Crowa, to čo videl v Sovietskom zväze ho presvedčilo, že je to krajina bez rasových predsudkov. Svoje skúsenosti v Rusku opisoval takto: "Tu, prvýkrát v mojom živote môže žiť v plnej ľudskej dôstojnosti."[1]

8. júla 1943 na najväčšom prosovietskom zjazde, ktorý sa konal v USA (organizovala ho židovská antifašistická komisia a predsedal mu Albert Einstein) stretol Robeson Solomona Mikhoelsa, populárneho herca a direktora Moskovského štátneho židovského divadla a židovského básnika Itzika Feffera.

Medzinárodný zákaz cestovania[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1950 po tom čo Robeson odmietol podpísať vyhlásenie, že nie je komunista [1][nefunkčný odkaz] Ministerstvo zahraničných vecí USA mu zobralo cestovný pas a tým aj jeho slobodu cestovať za hranice Spojencýh štátov. Keď sa Robeson a jeho právnici stretli s úradníkmi z ministerstva, spýtali sa ich prečo je "neprijateľné pre Spojené štáty" aby cestoval za hranice, odpovedali im, že jeho častá kritika starostlivosti o čiernych občanov v USA by nemala byť zverejnená v zahraničí.

Tento zákaz skončil v roku 1958 Najvyšší súd USA rozhodol, že úradník nemá právo odoprieť cestovný pas, alebo nútiť ho podpísať vyhlásenie kvôli jeho politickej príslušnosti.

Kvôli kontroverznosti jeho osoby bola väčšina jeho filmov a hudobné nahrávky stiahnuté z obehu a stali sa ťažko dostupné pre divákov. Až do konca 70-tych rokov bolo takmer nemožné počuť Robesona v rádiách.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. DIGGINS, JOHN PATRICK. I Walk in Dignity [online]. The New York Times, 1989, [cit. 2011-02-10]. Dostupné online. (po anglicky)

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Paul Robeson