Piotr Berngardovič Struve

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Piotr Berngardovič Struve
Piotr Berngardovič Struve
Biografické údaje
Narodenie26. január, 1870
Perm, Ruská ríša
Úmrtie22. február 1944 (74 rokov)
Paríž, Francúzsko
Odkazy
Spolupracuj na CommonsPiotr Berngardovič Struve
(multimediálne súbory)

Piotr Berngardovič Struve, (rus. Пётр Бернга́рдович Стру́ве; * 26. január 1870, Perm – † 22. február 1944, Paríž) bol ruský filozof, historik, ekonóm, verejný činiteľ a novinár.

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Piotr Berngardovič Struve bol synom permského gubernátora Berngarda Vasilieviča Struve a vnukom astronóma Vasilija Jakovleviča Struve, príslušníkom dynastie vynikajúcich vedcov a politikov, a z nich pravdepodobne najznámejší člen v Rusku.

Bol jedným z prvých marxistov v Rusku. Asistoval pri stretnutiach marxistov a narodnikov, kde spoznal svojho budúceho oponenta, Vladimira Ulianova. Napísal Manifest Ruskej sociálno-demokratickej strany pracujúcich pri jej založení v roku 1898. Ešte pred rozpadom strany na boľševikov a menševikov ju Struve opustil a prešiel do Konštitučne demokratickej strany (ktorej bol aj spoluzakladateľom), propagujúcej liberálne metódy. Túto stranu reprezentoval v predrevolučnej Dume. Po ruskej revolúcii publikoval rôzne významné články o príčinách revolúcie a pridal sa k bielogvardejcom. Vo vláde Piotra Vrangeľa a Antona Denikina bol ministrom zahraničných vecí.

Nasledujúce tri desaťročia žil v Paríži, a jeho synovia získali významné posty v Ruskej pravoslávnej cirkvi v zahraničí.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]