Piracetam

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Piracetam
Piracetam
Piracetam
Piracetam
Piracetam
Všeobecné vlastnosti
Sumárny vzorec C6H10N2O2
Systematický názov 2-(2-Oxopyrolidin-1-yl)acetamid
Fyzikálne vlastnosti
Molárna hmotnosť 142,156 g/mol
Ďalšie informácie
Číslo CAS 7491-74-9
Pokiaľ je to možné a bežné, používame jednotky sústavy SI.
Ak nie je hore uvedené inak, údaje sú za normálnych podmienok.

Piracetam (komerčné názvy Piracetam AL, Nootropil, Pirabene, Kalicor, Lucetam, Oikamid) je pôvodnou látkou, pri ktorej boli popísané účinky, ktoré sa označujú ako nootropné. Ide vlastne o cyklický derivát GABA (neurotransmiter s tlmivým účinkom), ktorý ľahko preniká do CNS, ale nemení hladinu GABA v mozgu. Má antihypoxický účinok, teda zlepšuje zásobenie kyslíkom, zvyšuje metabolizmus glukózy v mozgu a zväčšuje prietok krvi mozgom, ako aj spazmolytickým účinkom, tak zníženie viskozity krvi. Preniká rýchlo do mozgu, nemetabolizuje sa a vylučuje sa nijak nezmenený močom.

Fyziologický účinok[upraviť | upraviť zdroj]

Mechanický účinok spočíva v aktivácii bioenergetického metabolizmu nervovej bunky. Zvýšením využitia glukózy sa zvyšuje syntéza ATP a ADP a tým i energetický potenciál nervovej bunky. Súčasne sa aktivuje i biosyntéza RNA, proteínu a lipidu. Spôsobuje aktiváciu v CNS na vyššiu asociatívnu oblasť, kde sa spracovávajú informácie a programuje chovanie. Nemá preukázateľný vplyv na retikulárnu formáciu, limbický systém, ani na pocitovú percepciu alebo neurovegetatívny systém. Ďalej nemá anticholínergné ani dopamínergné účinky. Jeho toxicita je veľmi nízka, takmer nulová (10g piracetamu/1kg živej váhy u laboratórnych zvierat nespôsobilo žiadne príznaky otravy). Pri výskume v r. 1990 sa vedci zamerali na ovplyvnenie synaptickej neurotransmisie, nezistili však žiadny agonistický ci antagonistický účinok voči receptorom biogénnych amínov, čím sa piracetam odlišuje od väčšiny psychotropných látok užívaných v súčasnosti ako podpora rýchleho životného štýlu (antidepresíva, stimulanciá, anxiolytiká). Zaujímavý prípad blokácie nootropného účinku piracetamu bol zistený v roku 1992 pri výskume interakcie steroidov a nootropík.

Výskumník Mondadori preukázal, že príliš vysoké či nízke hladiny kortikosteroidov môžu blokovať u laboratórnych zvierat pozitívny pamäťový efekt piracetamu. Fakt, že pri Alzheimerovej chorobe sa občas objavujú zvýšené hladiny kortizolu, môžu možno vysvetliť nekonzistentné výsledky u rôznych klinických štúdií liečby tejto choroby piracetamom.

Vzhľadom na to, že piracetamové nootropiká spôsobujú zosilnenie neuronálnej elektrickej vzrušivosti, zvyšuje sa tu celkový účinok látok s podobným efektom podaných súčasne. Toto môže rozšíriť pozitívny efekt nootropík, ale môže príležitostne spôsobiť "efekt nootropného prebudenia", najmä pri typoch ľudí citlivých napríklad na kofeín. Táto zvýšená citlivosť môže byt zapríčinená nedostatkom horčíka (Mg), ktorý pôsobí ako regulátor citlivosti voči vzruchom. Zvýšený prísun horčíka by teda mal minimalizovať efekt prebudenia. Veľa štúdií urobených na zvieratách i na ľuďoch poukazuje na synergický efekt kombinácie piracetamu a cholínu.

Indikácie[upraviť | upraviť zdroj]

Prejavy mozgovej nedostatočnosti pri porušení mozgového tkaniva nedostatočným okysličovaním, pri abstinenčných syndrómoch po cievnych mozgových príhodách. Pre zvýšenie odolnosti proti anoxii a urýchlenie obnovy funkcií po anoxii. Znižovanie extrapyramídového syndrómu u neuroleptík, zvýšenie odolnosti nervových buniek pomocou zlepšenia metabolizmu. Uplatnenie pri liečbe mozgového organického psychosyndrómu (primárne degeneratívnej demencie, demencie na podklade mnohopočetných infarktov).

Liečba kómy a porúch vedomia, následkom úrazu hlavy, či je alebo nie je spojený so závratmi.

Liečba porúch mozgovej činnosti v starobe s nasledujúcimi príznakmi:

  • nedostatok podnetov (inaktivita)
  • nedostatočná sústredenosť
  • poruchy pamäte
  • náladovosť a citová labilita

Nežiaduce účinky Zvýšená pohybová aktivita, poruchy spánku, nespavosť alebo ospalosť, strach, nervozita, depresívne nálady, agresivita, zvýšenie sexuálnej dráždivosti. Príležitostne sa môže objaviť zvýšená chuť k jedlu, ako aj zažívacie problémy (nevoľnosť, zvracanie, bolesti brucha). Vzácne sa objavujú závrate, pokles či zvýšenie krvného tlaku, ojedinele alergické problémy.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]