Politické strany v Nemecku

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Nemecko

Medzi politickými stranami Nemecka nájdeme rad tradičných strán, ktoré zohrali veľkú úlohu pri vytváraní politického spektra v celej Európe.

Situácia v súčasnosti[upraviť | upraviť zdroj]

Nemecký spolkový snem (nem. Deutscher Bundestag) je nemecký parlament, jeden z dvoch nemeckých zákonodarných orgánov, so sídlom v Berlíne[1]. Je tu už niekoľko rokov zastúpených päť strán respektíve frakčných spoločenstiev: SPD, CDU/ CSU, FDP, Zelení a PDS. Tento na prvý pohľad jednoduchý výpočet je trochu komplikovaný formou spolupráce (u frakčného spoločenstva CDU/ CSU) a formou spoločných listín Die Linkspartei/ PDS a novovzniknuté strany WASG.

Okrem nich existuje v Nemecku aj neprehľadné spektrum malých strán a útvarov, ktoré sa o tento štatút usilujú. Niektoré z nich sa nachádzajú na okrajoch straníckeho spektra.

Hlavné politické strany[upraviť | upraviť zdroj]

Povojnový politický systém dvoch a pol strán (SPD, CDU/ CSU a FDP) bol zmenený v roku 1983, keď strana zelených (Die Grünen ) dosiahla 27 mandátov v spolkovom sneme; od roku 1990 je v spolkovom sneme ako piata strana zastúpená aj PDS, neskôr pod menom Die Linkspartei, dnes Die Linke (po zlúčení s WASG )

  • SPD, tradičná nemecká sociálna demokracia. Počiatky SPD siahajú až do 19. storočia. Po nástupe Adolfa Hitlera k moci bola strana v apríli 1933 rozpustená. Po druhej svetovej vojne ju obnovili vo všetkých okupačných zónach. V sovietskej zóne bola zlúčená s Komunistickou stranou Nemecka (KPD) a vo vtedajšej Nemeckej demokratickej republike vznikla Jednotná socialistická strana Nemecka (SED), ktorá tam vládla až do roku 1989.[2]
  • CDU, konzervatívna Kresťansko Demokratická únia, jedna z pilierov nemeckého parlamentného systému, spolupracuje tradične s bavorskú stranou CSU ( kde CDU nie je zastúpená). Na historickom zjazde strany 10. apríla 2000 za predsedníčku zvolili delegáti po prvý raz ženu, Angelu Merkelovú. Na zjazde sa prvýkrát od roku 1951 nezúčastnil bývalý dlhoročný kancelár Helmut Kohl.[3]
  • CSU, Kresťanská Sociálna Únia, ktorá existuje a kandiduje iba v Bavorsku; na celonemeckej úrovni spolupracuje tesne s CDU
  • FDP (Slobodná demokratická strana) - hrala v minulosti značnú úlohu ako koaličný partner vo vládach s SPD resp. CDU/ CSU ( FDP sa podieľala spolu 42 rokov na spolkových vládach).
  • Bündnis 90 / Die Grünen (Spojenectvo 90 / Zelení ) - zástupca tzv. "Alternatívnej" ľavice
  • Die Linke (Strana ľavice ) vznikla v júni 2007 zlúčením na die Linkspartei. PDS v roku 2005 premenované PDS s WASG

Pri voľbách do spolkového snemu vystupujú CDU a CSU spoločne ako frakcia CDU/ CSU. Bündnis 90 / Die Grünen vznikli zlúčením strany Zelených (Die Grünen) v západných spolkových krajinách so spoločenstvom Bündnis 90, opozičným hnutím na území bývalej NDR.

Strany v krajinských parlamentoch[upraviť | upraviť zdroj]

Nasledujúce strany nehrajú na celoštátnej úrovni významnú úlohu, pri voľbách do krajinských snemov (a tiež pri komunálnych voľbách) však dosahujú isté úspechy. Prinajmenšom prekonanie 5 % hlasov a tým účasť v parlamentných či komunálnych grémiách.

Zvláštnym prípadom je WASG, ktorá nie je v krajinských parlamentoch zastúpená vôbec. V dôsledku spoločnej kandidatúry s Die Linkspartei sú však jej členovia poslanci spolkového snemu.

  • WASG (Arbeit & soziale Gerechtigkeit - Die Wahlalternative) je strana, ktorá vznikla v roku 2004 odštiepením ľavicového krídla SPD; po rozhovoroch, vedených počas volebnej kampane pre predčasné voľby do spolkového parlamentu, sa uvažuje o zlúčení s PDS s cieľom lepšieho využitia volebného potenciálu (PDS v nových spolkových krajinách, WASG na území západných krajín); do tej doby majú obe strany kandidovať na spoločných listinách
  • SSW - strana dánskej menšiny v spolkovej krajine Šlezvicko-Holštajnsko, ktorá má od roku 1955 zaručené mandáty v zemskom parlamente bez toho, aby musela prekonať inak obvyklú hranicu získania minimálne 5 % hlasov
  • DVU - strana, zastúpená v niekoľkých krajinských snemoch, je úradmi SRN označovaná ako extrémne pravicová; v niektorých voľbách (ako pri spolkových voľbách 2004 ) kandidovala spoločne s NPD
  • NPD - nacionalistická a populistická strana, ktorá je často obviňovaná z blízkosti k neonacizmu a dlhú dobu sa vedú diskusie o jej zákaze. Je zastúpená v krajinských snemoch v Sasku a Meklenbursku-Predpomoransku .
  • AFD - národná strana obhajujúca záujmy Nemecka a Nemcov, ktorá sa stavia proti migrácii

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. SCHÜTTEMEYER, Suzanne S.. Der Deutsche Bundestag und seine Akteure | bpb [online]. bpb.de, [cit. 2021-04-17]. Dostupné online. (po nemecky)
  2. TERAZ.SK. Voľby v Nemecku 2017: Profily hlavných politických strán [online]. TERAZ.sk, 2017-09-22, [cit. 2021-04-17]. Dostupné online.
  3. Profily nemeckých politických strán [online]. Pravda.sk, [cit. 2021-04-17]. Dostupné online.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Politické strany v Německu na českej Wikipédii.