Praha 13

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Poloha
Okolie Hůrky, východná časť JZM v roku 2004

Praha 13 je mestská časť Prahy, zahŕňajúca väčšinu katastrálneho územia Stodůlky, časť katastrálneho územia Třebonice a malú časť katastrálneho územia Řeporyje. Leží v mestskom obvode Praha 5 a nachádza sa na juhozápade mesta, pri výjazde diaľnice D5 z mesta. Väčšinu mestskej časti tvorí sídlisko Jihozápadní Město.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Praha 13 je najmladšia mestská časť Prahy, jej územie má však bohaté dejiny. Prví ľudia sa na tomto mieste objavili pred 20-tisíc rokmi. Dodnes je tu možné nájsť vykopávky. Pri výstavbe panelových sídlisk v rokoch 19781987 tu bolo nájdených 65 hrobov, čo svedčí o tom, že osídlenie tu bolo veľmi husté. Toto pohrebisko bolo 4. najväčšie v Európe.

Súčasnosť[upraviť | upraviť zdroj]

Praha 13 sa začala rozvíjať s dobudovaním trasy metra B na Zličín v roku 1994 a rozvíja sa veľmi rýchlo. Vďaka svojej výhodnej polohe 15 minút od centra tu vznikajú stále nové obchodné centrá a hypermarkety. Stavajú sa tu aj nové administratívne budovy.

Prahu 13 tvoria sídliská Nové Butovice, Hůrka, Lužiny, Luka a Stodůlky.

Hraničí s mestskými časťami Praha-Zličín a Praha 17 na severe, Praha 5 na východe a Praha-Řeporyje a Praha-Slivenec na juhu.

Správny obvod Praha 13[upraviť | upraviť zdroj]

Úrad mestskej časti Praha 13 je poverený výkonom rozšírenej pôsobnosti štátnej správy aj pre územie mestskej časti Praha-Řeporyje.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]