Priestorový zvuk

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Koncept 10.2 priestorového zvuku

Priestorový zvuk je koncept, rozširujúci zvuk v priestore z nulového alebo jedného rozmeru (mono/stereo) do druhého alebo tretieho rozmeru.

Tento koncept sa robí pre vernejšie zvukové prostredie, napríklad v kinách alebo počítačových hrách.

Postupne sa objavilo niekoľko formátov pre záznam priestorového zvuku. Predovšetkým DVD-Audio (DVD-A) alebo SACD (Super Audio CD), Dolby Digital, DTS, DVD-Video (DVD-V), MP3 Surround a Sony Dynamic Digital Sound (SDDS).

Tvorba[upraviť | upraviť zdroj]

Existuje niekoľko spôsobov vytvorenia priestorového dojmu zo zvuku.

Viac reproduktorov[upraviť | upraviť zdroj]

Najčastejšie sa používa niekoľko reproduktorov, rozmiestnených okolo poslucháča. Dnes sa je možné stretnúť s počtom od 4 do 10, často je tento počet ešte doplnený subwooferom. Od toho sa odvodzuje číselné označenie - 4.0 znamená 4 reproduktory bez subwoofera (najčastejšie používané systémy 5.1 znamenajú 5 reproduktorov a subwoofer). Najmodernejšie zvukové systémy majú 7 a viac reproduktorov + subwoofer.

Pokiaľ máme len stereofónnu alebo monofónnu nahrávku, máme niekoľko možností ako ju na sústave 5.1 prehrať. Najprimitívnejšou metódou je použitie daných reproduktorov (2 predné, pri mono len stredový), a zvyšok nechať potichu. Oveľa lepšie ale znie, pokiaľ zvuk pomocou matice prekódujeme do daného počtu reproduktorov, a navyše použijeme filter na oddelenie nízkych frekvencií (pod 140 Hz) ktoré bude hrať subwoofer.

Psychoakustika[upraviť | upraviť zdroj]

Diagram HRTF

Druhou možnosťou je tzv. psychoakustická metóda. Pri tejto metóde stačí iba bežná stereo (2.0) sústava. V princípe ide o to, že sa napríklad výstrel z počítačovej hry prehrá dvakrát, s malým časovým odstupom, s rozdielnou hlasitosťou, fázovým posunom a ďalšími úpravami. Z toho si ľudský mozog mylne vyhodnotí, že k výstrelu došlo napríklad za hráčom. K docieleniu tohto efektu je samozrejme potrebné poznať pozíciu poslucháča a reproduktorov. V ideálnom prípade by mal byť uhol medzi reproduktormi 30–45°.

Tento spôsob sa tiež označuje skratkou HRTF (Head-related transfer function) a využívajú ho technológie ako A3D, DirectSound3D alebo Sensaura.

22.2 priestorový zvuk[upraviť | upraviť zdroj]

Bližšie informácie v hlavnom článku: 22.2 priestorový zvuk

22.2 je priestorový zvukový komponent k Ultra High Definition Television, a bol vyvinutý spoločnosťou NHK Science & Technical Research Laboratories. Ako názov napovedá, ide o systém s 24 reproduktormi. Tie sú usporiadané do troch vrstiev. Stredná vrstva má 10 reproduktorov, horná vrstva má 9 reproduktorov a spodná vrstva má 3 reproduktory a 2 subwoofre. Systém bol predvedený na Expo 2005 v Aiči v Japonsku, na NAB Show v rokoch 2006 a 2009 v Las Vegas a počas IBC v rokoch 2006 a 2008 v Amsterdame v Holandsku.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Tuner2 – your ears will know Archivované 2004-08-27 na Wayback Machine – hudba v 5.1

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článkov Prostorový zvuk na českej Wikipédii a Surround sound na anglickej Wikipédii.