Pásla kone na betóne

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Pásla kone na betóne
Originálny názov Pásla kone na betóne
Žáner tragikomédia
Dĺžka 78 minút
Štát Česko-Slovensko
Pôvodný jazyk slovenský
Rok 1982
Filmový štáb
Réžia Štefan Uher
Scenár Emília Zimková, Štefan Uher
Hudba Svetozár Štúr
Kamera Stanislav Szomolányi
Herecké obsadenie
Ďalšie odkazy
IMDb
ČSFD

Pásla kone na betóne (angl. She Kept Crying for the Moon; She Grazed Horses on Concrete) je tragikomický príbeh režiséra Štefana Uhera z prostredia východoslovenského regiónu. Film vznikol na motívy poviedok z knihy Pásla kone na betóne od Emílie Zimkovej. S režisérom Štefanom Uhrom napísala scenár a predstavila sa v úlohe Johany Ovšenej. Film Pásla kone na betóne mal premiéru 22. decembra 1982.

Synopsa[upraviť | upraviť zdroj]

Dej filmu Pásla kone na betóne režiséra Štefana Uhra je tragikomickým príbehom z prostredia východoslovenskej dediny. Ústredná téma deja vychádza z prostredia, v ktorom je výchova dieťaťa bez manžela istou formou zatratenia. Johana Ovšená (Emília Zimková) vychováva svoje jediné dieťa, dcéru Pavlínku (Veronika Jeníková) bez manžela. Pri pomyslení, že by sa dcéra mohla dopustiť rovnakej chyby, ako kedysi ona, Johana robí všetko možné, aby uchránila dcéru od spoločenského poníženia a zatratenia. Keď sa jej obavy napriek snahe naplnia, Johana svoju pozornosť upriami na hľadanie ženícha pre svoju tehotnú dcéru. Tragikomický element celému príbehu dodáva spleť vyhrotených situácií, ktoré vyvoláva zúfalá snaha matky vydať svoju dcéru.

Vznik filmu[upraviť | upraviť zdroj]

Prvý impulz k výrobe filmu Pásla kone na betóne dal režisér a dokumentarista Fero Fenič. V roku 1980 odovzdal do II.tvorivej skupiny sfilmovanú poviedku Vstupenka do neba, ktorá vznikla na základe poviedky z knihy Pásla kone na betóne od Emílie Zimkovej. Na základe predošlej spolupráce sa Fenič so Zimkovou pustili do prvej verzie filmovej poviedky na tému "nemáš chlapa - nemáš pravdu", ktorá už niesla názov Pásla kone na betóne. V apríli roku 1981 ju odovzdali I. tvorivej skupine. O niekoľko mesiacov neskôr na sa Zimková obrátila na I.tvorivú skupinu s rozhodnutím, aby scenár podľa jej predlohy nerežíroval Fero Fenič. Toto Zimkovej rozhodnutie vychádzalo z konfliktu medzi ňou a Feničom. Ten totiž Zimkovú neplánoval obsadiť do úlohy Johany a plánoval upriamiť pozornosť práve na dcéru Pavlínku a na jej vzťah s vojakom. Výsledkom roztržky bol zásah vedúceho tvorivej skupiny Andreja Lettricha, ktorý požiadal o realizáciu scenáru Štefana Uhra. Iróniou vzniku tohto slovenského filmu je aj skutočnosť, že Feničove zásahy do scenára, ktoré boli jablkom sváru medzi ním a Zimkovou, sa rozhodol Uher vo filme ponechať, avšak meno Fera Feniča by ste v titulkoch márne hľadali. (Vyjadrenie Fera Feniča z r. 2012 k uvedeným udalostiam odznelo v jednej z častí dokumentárneho seriálu „Težká léta československého filmu 1969-89“)

Hrajú v hlavných úlohách[upraviť | upraviť zdroj]

Tvorcovia[upraviť | upraviť zdroj]

Exteriéry, lokality[upraviť | upraviť zdroj]

Film Pásla kone na betóne (1982) režiséra Štefana Uhra sa nakrúcal v exteriéroch a lokalitách miest Bratislava, Ostrava a Prešov, a v obciach Hubina, Fintice, Šarišské Michaľany JRD.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]