Quoridor

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Quoridor

Quoridor
Základné informácie
AutorMirko Marchesi
Počet hráčov2-4
Rok vydania1997

Quoridor je abstraktná dosková hra pre dvoch až štyroch hráčov, ktorú v roku 1997 vymyslel Mirko Marchesi. Quoridor vyhral cenu Mensa Mind Game Award a tiež cenu Hra roku v USA, Francúzsku, Kanade a Belgicku.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Hra Quoridor je založená na staršej hre s názvom Blockade od rovnakého autora z roku 1970. Mirko Marchesi vytvoril v roku 1995 ďalšiu verziu tejto hry pod názvom Pinko Pallino. Pinko Pallino sa hrá medzi dvomi hráčmi na doske 11x11, so 42 zátarasmi a mierne upravenými pravidlami.

V roku 2004 vyšla hra Quoridor v detskej verzii pod názvom Quoridor Kid so zmenšenou hracou doskou na 7x7, v ktorej sú pešiaci nahradení myškami.

Pravidlá[upraviť | upraviť zdroj]

Hracia doska sa skladá z 81 polí (9x9). Každý hráč má vlastného pešiaka, ktorý sa na začiatku hry nachádza v strede rady, ktorá ja ku hráčovi najbližšie. Ak hrajú dvaja hráči, pešiaci sú umiestnení na protiľahlých stranách hracej dosky. Hráči majú okrem pešiakov k dispozícii 20 zátarasov, ktoré si medzi seba rozdelia podľa počtu hráčov. Zátarasy sa dajú umiestňovať medzi hracie polia. Každý zátaras má dĺžku dvoch polí hracej dosky.

Počas hry hráči striedavo vykonávajú jednotlivé ťahy. V každom ťahu môže hráč buď umiestniť zátaras, alebo posunúť svojho pešiaka o jedno pole v ortogonálnom smere. V prípade, že hráčov pešiak sa nachádza vedľa súperovho, môže ho preskočiť. Ak sa za súperovým pešiakom nachádza ďalší pešiak (pri hre medzi tromi alebo štyrmi hráčmi) alebo zátaras, hráč môže preskočiť až na ďalšie voľné pole vedľa súperovho pešiaka. Zátaras nesmie byť umiestnený tak, aby pešiakovi nezostala žiadna voľná cesta na druhú stranu hracej dosky.

Cieľom hry je doviesť svojho pešiaka na protiľahlú strahu hracej dosky. Víťazí ten hráč, ktorý ako prvý dostane svojho pešiaka na ľubovolné pole v poslednej rade na opačnej strane hracej dosky.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]