Rameno Orióna

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Rameno Orióna je aj označenie hviezdy Bellatrix, ktorá tvorí rameno lovca Orióna v obrazci súhvezdia Orión, pozri Bellatrix
Diagram znázorňuje hlavné ramená Galaxie, rameno Orióna je hnedou farbou s anglickým názvom Local Spur

Rameno Orióna (iné názvy: Miestne rameno, Ostroha Orióna, Miestna ostroha, Oblasť Labute, rameno Orióna-Labute, rameno Labute; angl. Orion arm, Local arm, Orion spur, Local spur, Cygnus region, Orion-Cygnus arm, Cygnus arm) je malé špirálové rameno Galaxie, v ktorom sa nachádza slnečná sústava.

Patrí do neho komplex mladých hviezd v súhvezdí Orión, podľa ktorého dostalo pomenovanie. Slnečná sústava je situovaná na jeho vnútornom (k jadru Galaxie bližšom) okraji. Má šírku približne 3 500 ly a dĺžku 10 000 ly.

Na oblohe sa vinie zo súhvezdia Labute až do súhvezdia Kormy. Jeho súčasťou je množstvo asociácií v súhvezdí Labute, asociácia okolo hviezdy alfa Persei, Hyády, Plejády, Hmlovina Orión a množstvo ďalších blízkych hviezdokôp, hmlovín a jednotlivých hviezd (napríklad hviezdokopa Jasličky, hmlovina Helix, hmlovina Činka, Gumova hmlovina, komplex ró Ophiuchi). Z hviezdnych asociácií do neho patrí rozsiahla asociácia Orion OB1, Lacerta OB1, Canis Major OB1 a Camelopardalis OB1.

Messierove objekty[upraviť | upraviť zdroj]

Rameno Orióna obsahuje niekoľko Messierových objektov:

Tvar ramena Orióna

Interaktívne mapy[upraviť | upraviť zdroj]

Hmlovina RozetaKrabia hmlovinaHmlovina OriónHmlovina TrifidHmlovina LagúnaHmlovina OmegaOrlia hmlovinaNGC 7000RigelSúhvezdie OriónPolárkaSlnkoBetelgeuzeDenebRameno PerzeusRameno OrionRameno Strelec
Orion a susedné ramená (klikacia mapa)

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Orion Arm na anglickej Wikipédii.