Rjúho Nonoguči

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Rjúho Nonoguči (野々口立圃)
Osobné informácie
PseudonymHinaja
Narodenie1595
 Kjóto, Japonsko - Tokugawský šógunát(Obdobie Edo)
Úmrtie1669
Národnosťjaponská
Zamestnaniebásnik, prozaik, výtvarník, obchodník
Dielo
Žánrehaiga, haiku, haibun,
ObdobieEdo
Literárne hnutievlastná škola haiku
Významné práceHaikai Hókušó-zbierka, Juniši kuawase - haiga
Ovplyvnil

Rjúho Nonoguči (jap. 野々口立圃 – Nonoguči Rjúho, rodným menom Nonoguči Čikašige; * 1595 Kjóto - † 1669) bol básnik haiku a výtvarník - maliar. Považuje sa za prvého autora a zakladateľa umenia haiga.

Život a dielo[upraviť | upraviť zdroj]

Sám seba nazýval „Hinaja“, menom vyplývajúcim z ich rodinnej firmy, ktorou bol obchod s bábikami. Hina sa nazývala bábika, ktorú ukazovali na tradičnom festivale malých dievčatiek. Študoval poéziu renga u majstra Inavaširó Ken'jo a haiku poéziu u majstra Macunaga Teitoku. Ako člen jeho školy bol angažovaný v zostavovaní antológie „Enoko-šú“, potom založil svoju vlastnú školu haiku. Publikoval viaceré zbierky poézie, napríklad zbierku „ľahkovážnej poézie“ „Haikai Hókušó“(1633)[1] a „Hanahiguša“. Tiež napísal zbierku poézie [河舟付徳万歳] / 立圃 [撰] Milión rokov starý riečny čln /立圃[撰] カワブネ ツケタリ トク マンザイ Toku Manzai Tsuketari Kawabune.(1653)[2]

Študoval kresbu u majstra Kanó Tan'jú. Rjúho Nonoguči je považovaný za zakladateľa umenia haiga, pretože sa nachádzajú na zvitkoch s jeho haiku obvykle aj kresby spolu s kaligrafickým zápisom poézie. Tento názor sa nachádza v štúdii Fumiko Y. Jamamota, Stephena Addisa[3] a Japonskej encyklopédii Louisa Fréderica. Rjúho Nonoguči je autorom obdivovanej série haigy Juniši Kuawase(1666) na tému čínskeho horoskopu, kde nakreslil symboly jednotlivých znamení ako zvieratá oblečené v dobových kimonách doplnené haiku veršami. Toto dielo vysoko ocenil Watanabe Kazan (1793-1841).[4] Sám Rjúho však nezaložil nikdy školu haigy, len školu haiku. Písal aj prózu, hlavne haibun - cestovný denník.

Dielo[upraviť | upraviť zdroj]

  • Haikaihókušó - zbierka ľahkovážnej poézie
  • Hanahiguša - zbierka poézie
  • Antológia Enoko-šú antológia poézie
  • Juniši Kuawase (1666) zbierka haigy

Príklad haiku z autorskej dielne Ryúhoa Nonogučiho:

  • japonsky

春の海 ひねもすのたり たりかな

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. ŠVARCOVÁ, Zdenka. Japonská literatura 712-1868. Praha : nakladateľstvo Karolinum, 2005. ISBN 80-246-0999-1; 80-246-0998-3(soubor) Chybné ISBN. S. 176. (český)
  2. Waseda University Library - katalóg
  3. Štúdia umenia haiga: Jamamoto, Addiss
  4. Waseda University Library archív

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]