Rosanna Arquettová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Rosanna Arquettová
Narodenie 10. august 1959 (64 rokov)
New York, New York, USA
Povolanieherečka, filmová producentka, režisérka
Roky pôsobenia1977 – súčasnosť
Deti1

Rosanna Arquettová (angl. Rosanna Lisa Arquette; * 10. august 1959, New York, New York, USA) je americká herečka. Pochádza z umeleckej rodiny Arquetteových.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Arquettová sa narodila v New Yorku, herečke Bredy „Mardi“ Nowakovej (1939-1997) a Lewisovi Arquettovi, ktorý bol herec a scenárista. Má štyroch súrodencov (Richmond, Patricia, Alexis a David) ktorí sú tiež hercami.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Arquettová sa objavila v niekoľkých televíznych filmoch. V roku 1982 získala nomináciu na cenu Emmy, za film The Executioner's Song. Neskôr v jednom z rozhovorov k filmu uviedla, že bola veľmi nespokojná s jej nahou scénou vo filme a že sa cítila veľmi nepríjemne a že väčšina filmových ponúk ktoré dostávala od nej vyžadovali aby mala vo filme nejakú scénu kde bude nahá.

Jej prvá hlavná úloha prišla v roku 1983 vo filme Baby It You. Film bol veľmi pozitívne hodnotený. V roku 1985 prijala úlohu vedľa Madonny vo filme Desperately Seeking Susan, za ktorú si vyslúžila ocenenie BAFTA a nomináciu na Zlatý glóbus.

V roku 1994 získala menšiu úlohu vo filme Pulp Fiction, ktorý režíroval Quentin Tarantino. V 90. rokoch začala jej filmová kariéra pomaly zastavovať. Priznala, že ju v 90. rokoch sexuálne obťažoval Harvey Weinstein, ktorý sa postaral o to, aby bola za jej filmové role vyplácaná menej ako by mala. Keď sa otvorila v roku 2017 kauza o obťažovaní herečiek, producentom Weinsteinom, Arquettová bola prvá ktorá sa hlásila k obetiam a začala o tom poskytovať niekoľko rozhovorov.

Arquettová sa začala v roku 2002 činiť aj ako režisérka. Podieľala sa na réžií dokumentárneho filmu o herečke Debre Winger, s názvom Searching for Debra Winger a All We Are Saying z roku 2005. Mala tiež menšiu úlohu v seriály Malcolm in the Middle, kde hrala liečiteľku Anitu, ktorá sa vyspí v mladým Malcolmom a tým príde Malcolm o svoje panenstvo.

Osobný život[upraviť | upraviť zdroj]

Arquettová chodila so Stevem Porcarom, ktorý v osemdesiatych rokoch pre ňu zložil pieseň „Rosanna“.

V auguste 2013 sa štvrtý krát Arquettová vydala za investičného bankára Todda Morgana. Jej predchádzajúce manželstvá s režisérom Tonym Grecom, filmovým skladateľom Jamesom Newtonom Howardom a reštaurátorom Johnom Sidelom sa skončili rozvodom. Má jednu dcéru, Zoe Bleu, s Johnom Sidelom.

Filantropia[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 2010 sa Arquettová stala veľvyslankyňou dobrej vôle nadácie The Womanity Foundation.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Rosanna Arquette na anglickej Wikipédii.