Scrat

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Scrat je šabľozubá veverica, fiktívny zvierací druh, objavuje sa v sérii filmov Doba ľadová. Scrat je posadnutý žaluďmi, stále sa vrhá do nebezpečenstva, aby žaluď získal a ochránil. Vo filme má vlastné minipríbehy, ktoré sú nezávislé od hlavného deja, ale paralelne sa prepájajú s dobrodružstvami hlavných hrdinov, čo spôsobuje, že so Scratom musia niekedy prehovoriť.

Táto postava je veľmi úspešná. V špeciálnom bonuse filmu Doba ľadová: Odmäk, vysvetľujú pôvod jeho mena od anglického „squirrel“ - veverička a „rat“ - potkan; jeho druh údajne verí, že je spoločný predok oboch.

Účinkovanie[upraviť | upraviť zdroj]

Celovečerné filmy[upraviť | upraviť zdroj]

Scrata daboval vo všetkých Dobách ľadových a a krátkych filmoch režisér Chris Wedge. S inými postavami v týchto filmoch príde do kontaktu šesťkrát. V prvej Dobe ľadovej napadne Sida, ktorý mu chce zjesť žaluď a úspešne ho získa naspäť. Neskôr sa objaví, keď sa ho Manny opýta na smer, ktorým putuje rodina bábätka a Diego odkopne Scrata preč predtým než Scrat stihne Mannyho a Sida varovať pred blízkou skupinkou tigrov. Na konci fimu Doba ľadová 2 vytvorí Scrat dieru v ľadovci a uvoľní všetku roztopenú vodu. Potom napadne Sida za to, že mu zachránil život (keď zomrel, dostal sa do raja a chcel zjesť obrovský žaluď). Vo filme Doba ľadová 3 Scrata zašľapne Manny a spadne na Sidovu hlavu keď dostane späť žaluď. Objavuje sa aj, keď si Sidove "deti" hádžu loptičku, z ktorej sa vykľuje Scrat.

Scrat stále naháňa svoj žaluď buď aby ho zjedol, alebo aby ho zahrabal, ale osud mu vždy pokazí plány. Vždy skonči v humorných alebo bolestivých situáciách: udrie ho blesk, uteká pred lavínou a sústavne býva zbitý do bezvedomia pri naháňačke o žaluď. Aj tak sa nevzdáva. Aj keď porazí húf piraní a úspešne porazí Sida.

Účinkuje aj vo filme Doba ľadová 3. Stretáva sa so šabľozubou veveričkou Scratte, pričom má problém vybrať si, či Scratte alebo žaluď. Scrat vlastne ako jediný prežije dobu ľadovú, lebo na konci prvého filmu zmrzne v ľade. Rozmrzne o 20 000 rokov na tropickom ostrove pri pláži, kde omylom spôsobí výbuch sopky.

Krátke filmy[upraviť | upraviť zdroj]

Scrat je hlavným charakterom v dvoch krátkych filmov. V prvom, Gone Nutty (alebo po slovensky Scratovo dobrodružstvo) , stratí hŕbu žaluďov v slede nešťastných udalostí. Vopchá žaluď do diery v strede hŕby žaluďov, čo kopu silno naruší a spolu s ňou aj celý kontinent - dôjde ku kontinentálnemu zlomu.

V druhom filme, No Time for Nuts (Bez času na orechy) - nájde Scrat časostroj, ktorý tam nechal neznámy cestovateľ v čase. Navštívi niekoľko miest s historickými míľnikmi. Potom ostane uväznený v desivej budúcnosti, kedy vyhynú všetky duby, ale nejako sa mu podarí vrátiť nazad.

Scrat mal aj portrét v krátkom filme Surving Sid, kde zohral podstatnú časť deja.

Hry[upraviť | upraviť zdroj]

Scrat je hlavnou postavou v hre Doba ľadová 2. Dá sa s ním hrať aj v ďalších dvoch hrách postavených na príbehu filmov.

Spory[upraviť | upraviť zdroj]

O pôvode Scrata sa vedie polemika. Ivy Supersonic tvrdí, že postavu vytvorila v roku 1999, potom ako zbadala veverico-potkana v Central Parku v New Yorku. Nazvala ju „Sqrat“ a hovorí, že o nápad sa podelila s vedením spoločnosti 20th Century Fox. Televízna stanica CNN priniesla reportáž o Ivynom objave v roku 2000, dva roky pred vydaním Doby ľadovej. Supersonic dodáva, že dokumenty štúdia naozaj rozpoznali Scrata v Dobe ľadovej ako „Sqrata“, aj keď jej výtvor nebol šabľozubý.[1]

Ivy Supersonic ponúkli na vyrovnanie 300 000 USD Fox Studios. Odmietla to a spor prehrala. Prípad sa stále rieši, Ivy však vyhrala spor s Fox Film Corporation o registrovanie obchodnej značky SQRAT.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]