Senát (staroveký Rím)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Zasadnutie senátu, Cicero útočí na Catilinu, ktorý sedí osamotene vpravo (freska, Cesare Maccari, 1888)

Senát (Senātus Rōmānus) bol politickou inštitúciou v starovekom Ríme. Bola to jedna z najdlhšie trvajúcich inštitúcií v rímskych dejinách, ktorá bola založená v prvých dňoch mesta Ríma (tradičný dátum založenia je rok 753 pred Kr.). Prežil zvrhnutie kráľov v roku 509 pred Kr., pád Rímskej republiky v 1. storočí pred Kr., rozdelenie Rímskeho cisárstva v roku 395, pád Západorímskej ríše v roku 476 a vládu barbarov v 5., 6. a 7. storočí.

Počas Rímskeho kráľovstva bol senát väčšinou len poradným orgánom kráľa, ale zvolil aj nových rímskych kráľov. Posledný rímsky kráľ Lucius Tarquinius Superbus bol zvrhnutý po štátnom prevrate, ktorý viedol Lucius Junius Brutus, zakladateľ Rímskej republiky. Na začiatku republiky bol senát politicky slabý, zatiaľ čo rôzni výkonní magistráti boli dosť silní. Keďže prechod od monarchie k ústavnému poriadku bol s najväčšou pravdepodobnosťou postupný, trvalo niekoľko generácií, kým sa senát mohol presadiť nad výkonnými magistrátmi. Do polovice obdobia republiky sa senát dostal na vrchol svojej republikovej moci. Neskorá republika zaznamenala pokles moci senátu, ktorý sa začal po reformách tribúnov Tiberia a Gaia Graccha.

Po transformácii republiky na principát stratil senát veľkú časť svojej politickej moci a prestíže. Po ústavných reformách cisára Diokleciána sa senát stal politicky irelevantným. Po premiestnení sídla vlády z Ríma bol senát zredukovaný na čisto mestský orgán. Tento pokles stavu sa posilnil, keď cisár Konštantín vytvoril v Konštantínopole dodatočný byzantský senát.

Po zosadení Romula Augusta v roku 476 fungoval senát na západe pod vládou Odoakera (476 – 489) a počas ostrogótskeho panovania (489 - 535). Obnovili ho po opätovnom získaní Talianska Justiniánom I., ale nakoniec zmizol po roku 603, čo je dátum jeho posledného zaznamenaného verejného aktu. Titul „senátor“ pokračoval v stredoveku, bez väčšieho významu. Byzantský senát prežil v Konštantínopole do 14. storočia.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Roman Senate na anglickej Wikipédii.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]