Serpentine Gallery

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Galéria (vpravo) s dočasným pavilónom roku 2007
Marina Abramović on "512 Hours" project (2014)

Serpentine Gallery je umelecká galéria v Kensington Gardens v Londýne. Patrí medzi najobľúbenejšie galérie vo Veľkej Británii a každoročne ju navštívi viac ako 750 000 návštevníkov. Vstup je zadarmo.[chýba zdroj]

Popis[upraviť | upraviť zdroj]

Galéria bola založená v roku 1970 a jej priestory sa nachádzajú v klasicistickej budove z roku 1934, ktorá sa nachádza v Kensigtonskej záhrade v západnej časti Londýna. Galéria je pomenovaná podľa neďalekého jazera Serpentine. Na prízemí galérie je stála expozícia od výtvarníka a básnika Iana Hamiltona Finlaya, ktorá je venovaná oficiálnej patrónke galérie Diane, princeznej z Walesu.

V roku 1996 pred rekonštrukciou galerijnej budovy pozvala riaditeľka galérie Julie Peyton-Jones umelca Richarda Wilsona, aby využil priestor galérie pre svoju dekonštruktivistickú inštaláciu. Tento radikálny a neformálny prístup vystavenia samotnej deštruovanej budovy predznamenal spôsob prezentácie súčasnej architektúry v mierke 1:1, ktorý sa stal neoddeliteľnou súčasťou profilu galérie, unikátneho v celosvetovom rozsahu.

Od roku 2000 galéria každý rok oslovuje známych architektov, ktorí vo Veľkej Británii nikdy predtým nič nerealizovali, aby navrhli konštrukciu letného pavilónu. Pavilóny sú vystavené v záhrade neďaleko galérie v priebehu 3 letných mesiacov a to od júna do augusta. Počas dňa slúžia ako kaviareň a večer sa v nich konajú rôzne prednášky či diskusné fóra. Po skončení výstavy sa tieto dočasné stavby dražia.

Pavilóny Serpentine Gallery[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]