Serra (Brazília)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Serra
(Município de Serra)
obec
Ulica mesta
Vlajka
Erb
Štát Brazília Brazília
Rozloha 553 km² (55 300 ha)
Obyvateľstvo 409 324 (2010) [1]
Hustota 740,19 obyv./km²
Poloha v štáte Espírito Santo
Poloha v štáte Espírito Santo
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Serra je mesto a obec (município) vo východnej Brazílii v štáte Espírito Santo. Je súčasťou aglomerácie mesta Vitória a je druhým najväčším mestom štátu Espírito Santo. V meste sa nachádza pláž Jaracaipe, známa ako miesto surfistov. V kostole Igreja dos Reis Magos vznikli prvé olejomaľby v Brazílii.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Osada na území mesta bol založená v roku 1556 s názvom Aldeia de Nossa Senhora da Conceição da Serra. Farnosť bola založená v roku 1752 a obec oficiálne vznikla v roku 1822, povýšená na mesto bola v roku 1875. Zlatý vek zažilo mesto v devätnástom storočí, najmä ako obchodné prekladisko cukru a kávy. S príchodom hospodárskej krízy v tridsiatych rokoch však hospodársky život mesta výrazne ustal, oživenie nastalo v šesťdesiatych rokoch, bola postavená diaľnica BR101 a mesto získalo významné investície oceliarskych podnikov.

Hospodárstvo[upraviť | upraviť zdroj]

Za posledných štyridsať rokov mesto niekoľkonásobne zvýšilo počet obyvateľstva, z približne 17 000 v roku 1970 na súčasných viac ako 400 000. Bolo to spôsobené najmä silnou industrializáciou mesta, ktoré bolo predtým viac poľnohospodárskym strediskom. V meste sa nachádza niekoľko veľkých nákupných centier, je však tiež miestom realitných investícii, vyrástli tu nové štvrte bytových domov, aj vyššieho štandardu.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Serra na portugalskej Wikipédii.