Skialpinizmus

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skialpinistická obuv

Skialpinizmus je zimný šport, ktorý je kombináciou voľného lyžovania, lezeckých schopností a navigácie. Vysoké nároky, ktoré kladie na využitie lezeckých zručností a potrebnú úroveň znalostí problematiky pohybu v zimnom horolezeckom teréne spolu s lavínovou expozíciou, ho zaraďujú medzi horolezecké športové disciplíny. Skialpinizmus v rôznych formách, od rekreačného pohybu v nenáročných menej exponovaných terénoch – tzv. skitouring, cez výkonnostný a vrcholový pretekársky skialpinizmus, viacdenné prechody na lyžiach v kombinácii so zjazdami v horských a vysokohorských terénoch, extrémne lyžovanie strmých žľabov vo vysokohorskom prostredí až po náročné zjazdy v exponovaných horských terénoch – freeride, si vyžaduje dobrú až vynikajúcu fyzickú kondíciu a špecializovaný skialpinistický výstroj v závislosti od vykonávanej formy skialpinizmu.

Tento zimný šport je rozšírený po celom svete, avšak najväčšiu popularitu má v Európe. Kolískami skialpinizmu sú klasické horské mestečká ako Chamonix vo Francúzsku a Zermatt vo Švajčiarsku.

Na Slovensku sa rozšíril pôvodne vo Vysokých Tatrách, najprv ako prostriedok pre uľahčenie pohybu v zimnom teréne pri horolezeckých aktivitách. Preto bol skialpinizmus predmetom metodického pôsobenia súbežne s horolezeckým výcvikom už v druhej polovici minulého storočia v rámci Slovenského horolezeckého spolku JAMES. Výrazný rozvoj a zvyšovanie popularity skialpinizmu ako športovej aktivity, prináša jeho diferenciáciu na jednotlivé disciplíny, ktoré sa postupne odčleňujú s tendenciou vzniku samostatných športových odvetví.

Z klasického resp. tradičného skialpinizmu sa postupne vyčlenil pretekový skialpinizmus (2007) s vysokými nárokmi na vynikajúcu telesnú pripravenosť a špecializovaný vytrvalostný tréning. Neskôr dostala rekreačná menej náročná forma skialpinizmu pomenovanie skitouring, resp. freetouring. Rekreačná forma pretekového skialpinizmu je označovaná ako fitness skialpinizmus, či speedtouring. Použitie špeciálne upraveného snowboardu – splitboardu umožnilo jednoduchší prístup k zjazdom na snowboarde vo voľnom teréne a dalo priestor pre vznik splitboardingu.  

Medzi najväčšie nebezpečenstvá, ktoré hrozia skialpinistom patria snehové lavíny.

Skialpinizmus ako šport sa delí na viacero kategórií. Z nich dve najrozšírenejšie formy sú rekreačný a pretekársky.

Na Slovensku sa skialpinizmus vykonáva vo viacerých pohoriach, no najvhodnejšie podmienky sú vo Vysokých, Západných a Nízkych Tatrách. Popularitu získava aj v Malej a Veľkej Fatre ale rozširuje sa postupne do všetkých horských oblastí, kde sú v zime vhodné snehové podmienky.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]