Skok do výšky

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Jelena Slesarenková na olympiáde 2004 v Aténach

Skok do výšky je disciplína v atletike. Pretekári preskakujú horizontálnu latku umiestnenú na stojane, ktorý umožňuje presne odmerať v akej výške je latka položená s tým, že pretekári sa odrážajú vždy iba jednou nohou (nie je teda prípustné cez latku skákať salta, premety či iné akrobatické prvky).

Technika skoku[upraviť | upraviť zdroj]

V súčasnej dobe sú známe tri techniky skoku.

  • Nožničky: súťažiaci preskakuje latku nohami vertikálne k zemi. Tzn. v stoji vyskočí do vzduchu, kde v rovnakej polohe strihne nohami (odrazovú nohu dáva pred svoju slabšiu nohu) a týmto spôsobom sa dostáva za latku.
  • Straddle : je označenie preskoku, kedy súťažiaci prekonáva latku s pokrčenými kolenami tesne nad latkou a jeho slabšia noha sa dostáva za prekážku ako prvá. Potom na ňu prenesie väčšinu váhy svojho tela, pomocou ktorej dostane za latku i druhú nohu prikrčenú v kolene.
  • Flop: v poslednej dobe sa s ním stretávame najčastejšie. Do súčasnej doby sa väčšinou skákali techniky zmienené vyššie. Ide o techniku, kedy sa súťažiaci odrazí zo svojej silnejšej nohy, vo vzduchu prevráti svoje telo tak, aby latku prekonal v lete na chrbte.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]