Snímka obrazovky

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Snímka obrazovky, v tomto prípade francúzska Mandriva

Snímka obrazovky (angl. screenshot) je počítačový termín, ktorý opisuje „zmrazenie“ a skopírovanie aktuálnej podoby obrazovky (monitora počítača) a uloženie v pamäti počítača alebo aj následný záznam na pevný disk v podobe grafického súboru.

Spôsob zaznamenania[upraviť | upraviť zdroj]

kláves PrintScreen

Zvyčajne sa zhotovuje stlačením klávesa Print Screen (na klávesnici za funkčnými klávesmi). Tým sa kópia celého obsahu displeja presunie do tzv. schránky (clipboard). Následne jeho obsah možno uložiť ako grafický súbor. Jeho veľkosť je daná použitým grafickým formátom, rozlíšením obrazovky a farebnou hĺbkou.

Screenshot však možno namiesto klávesových skratiek získať aj pomocou špeciálnych programov. Operačný systém Windows 7 preto obsahuje už vo svojej základnej verzii program Výstrižky, ktorý prácu so získanou snímkou a jej následnou úpravou zjednodušuje.

Snímku len aktívneho okna možno v niektorých operačných systémoch (napr. Microsoft Windows, Mandriva Linux) získať klávesovou kombináciou Alt+PrintScreen (častejší prípad než PrintScreen). Výhodou je

  • menšia veľkosť uloženého súboru,
  • zachytené je dôležité okno, pozadie okolo neho netreba dodatočne orezávať.

Kvôli čo najlepšiemu výsledku pri následnej tlači je vhodné pred snímkovaním na monitore nastaviť maximálne možné rozlíšenie v kombinácii s vhodnou (zväčšenou) veľkosťou fontov Windows, prípadne použiť iný monitor, ktorý podporuje ešte vyššie hodnoty.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Snímek obrazovky na českej Wikipédii.