Spolkový kancelár (Nemecko)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Spolkový kancelár
Bundeskanzler der Bundesrepublik Deutschland

Emblém vlády
Úradujúci
Olaf Scholz
od 8. decembra 2021
OsloveniePán kancelár (bežne)
Jeho Excelencia (diplomaticky)
SídloSpolkové kancelárstvo, Berlín (primárne)
Palác Schaumburg, Bonn (sekundárne)
NominujePrezident Nemecka
Funkčné obdobie4 roky
Vytvorenie1871
Prvý vo funkciiOtto von Bismarck
Plat247 000 EUR ročne
Ďalšie odkazy
Webbundeskanzlerin.de

Spolkový kancelár (nem. Bundeskanzler), často skrátene kancelár (Kanzler), je hlava nemeckej vlády od roku 1949.

Historické pozadie[upraviť | upraviť zdroj]

Historickým predchodcom tejto funkcie bola v rokoch 1871 - 1945 funkcia ríšskeho kancelára (Reichskanzler). Predtým, v rokoch 18671871, existovala funkcia spolkového kancelára (Bundeskanzler) pre Severonemecký spolok, ktorý bol federáciou severonemeckých štátov združených pod faktickým vedením Pruského kráľovstva.

Opis[upraviť | upraviť zdroj]

Podľa Základného zákona (Grundgesetz) z roku 1949, ktorý v Nemecku nahrádza ústavu, je nemecký spolkový kancelár ústrednou postavou výkonnej moci s rozsiahlymi právomocami. Okrem iného určuje základné usmernenia politiky vlády (tzv. Richtlinienkompetenz). Aj preto sa niekedy Nemecko označuje ako tzv. kancelárska demokracia.

Spolkového kancelára formálne navrhuje spolkový prezident na základe výsledku volieb do Spolkového snemu a zastúpenia politických subjektov v ňom. Potom kancelára volí snem, pričom na jeho zvolenie je potrebná absolútna väčšina hlasov, teda nadpolovičná hlasov všetkých poslancov, nie nadpolovičná väčšina prítomných. Voľba môže byť až trojkolová.

Spolkový kancelár môže byť Spolkovým snemom odvolaný len na základe tzv. konštruktívneho vóta (vyslovenia, odhlasovania) nedôvery (konstruktives Misstrauensvotum), teda iba vtedy, ak sa Spolkový snem zároveň zhodne na jeho nástupcovi.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článkov Německý kancléř na českej Wikipédii a Chancellor of Germany na anglickej Wikipédii.