Stanislav Jevgrafovič Petrov

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Stanislav Petrov
príslušník sovietskych vzdušných obranných síl
Stanislav Jevgrafovič Petrov
Rod. menoСтанисла́в Евгра́фович Петро́в
Narodenie7. september 1939
Vladivostok, ZSSR
Úmrtie19. máj 2017 (77 rokov)
Friazino, Rusko
Profesiapríslušník raketových vojsk
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Stanislav Jevgrafovič Petrov

Stanislav Jevgrafovič Petrov (rus. Станислав Евграфович Петров; * 7. september 1939 – † 19. máj 2017) bol ruský podplukovník Sovietskych vzdušných obranných síl vo výslužbe. 26. septembra 1983 bol hlavným dôstojníkom v stredisku velenia OKO (satelitný systém varujúci pred odpálením jadrových hlavíc) keď systém nahlásil odpálenie v USA. Petrov usúdil, že táto správa je falošný poplach. Toto rozhodnutie mohlo zabrániť mylnému odvetnému jadrovému útoku na USA a jeho západných spojencov. Neskoršie vyšetrovanie naozaj potvrdilo, že systém varovania pred jadrovým úderom mal poruchu.

Incident[upraviť | upraviť zdroj]

V noci na 26. septembra 1983 Petrov slúžil ako výkonný dôstojník veliaceho bodu Serpuchov-15 v Kalužskej oblasti asi 100 km od Moskvy. V priebehu noci systém varovania pred nepriateľským útokom jadrovými zbraňami varoval, že z amerických základní došlo k vypusteniu jadrových zbraní. Petrov analyzoval situáciu a zistil, že systém zachytil odpálenie iba z jednej z amerických základní jadrových medzikontinentálnych rakiet a aj tu sa zistilo iba niekoľko odpálených rakiet. Vzhľadom na to, že nešlo o plošný úder všetkými zbraňami zhodnotil, že pravdepodobne ide iba o falošný poplach.

Existujú niektoré pochybnosti o úlohe, ktorú zohralo rozhodnutie Petrova pri zabránení vzniku nukleárnej vojny. Podľa dokumentov Ruskej federácie sa nukleárna odveta zakladá vždy na viacerých zdrojoch, ktoré potvrdzujú útok. No incident odhalil chybu v sovietskom systéme varovania. Petrov tvrdí, že za svoj čin ho nepotrestali ani neodmenili.

Ak by Petrov nahlásil prilietajúce americké rakety, jeho nadriadení mohli spustiť útok proti Spojeným štátom, čim by urýchlili nasledujúcu jadrovú odpoveď zo strany USA. Petrov vyhlásil, že ide o falošný poplach. Neskôr bolo zjavné, že mal pravdu – nijaké rakety sa nepribližovali a počítačový systém v danom prípade zlyhal. Následne sa zistilo, že chybné hlásenia spôsobil nezvyčajný sklon slnečných lúčov na horných vrstvách oblakov, chybu neskôr opravili krížovými referenciami na geostacionárnej družice.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Stanislav Petrov na anglickej Wikipédii.