Sušina

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Sušina je neodpariteľný zvyšok látky, ktorý zostane po zahrievaní a odparovaní pri maximálnej teplote do 105 ° C až do konštantnej hmotnosti; teda do stavu, kedy sa všetky odpariteľné látky bezo zvyšku odparia a žiadne ďalšie sa už ďalej nevyparujú.

V praxi ide o stanovenie presného percentuálneho podielu látok z pôvodnej hmotnosti, ktoré sa pri uvedenej teplote nevyparuje. Komplementárnym doplnkom sušiny je vlhkosť, čo je percentuálne vyjadrenie látok, ktoré sa odparujú pri teplote nižšej ako 105 ° C. Sušina teda predstavuje percentuálne kvantifikovaný zvyšok hmotnosti po odparovaní, vlhkosť potom percentuálne vyjadrený úbytok hmotnosti po odparovaní.

Súčet oboch komplementárnych percentuálnych podielov (sušiny + vlhkosti) musí dať vždy 100% pôvodnej hmotnosti. Príkladom látky so 100% vlhkosťou a 0% sušiny je destilovaná voda - všetky matérie sa pri odparovaní destilovanej vody bezo zvyšku odparia do ovzdušia - 100% hmotnosti destilovanej vody sa zmení na vodnú paru a nezostane po nej vôbec žiadny neodpariteľný zvyšok, teda 0% sušiny.

Stanovenie percentuálneho podielu sušiny sa používa najmä v potravinárstve a krmivárstve, teda najmä v odboroch zaoberajúcich sa výživou ľudí aj zvierat, kedy ide o možnosť vzájomného číselného porovnávania jednotlivých krmív alebo potravín z hľadiska ich vlhkosti (vodnateľnosti).

Presné stanovenie sušiny a vlhkosti sa v praxi vykonáva vždy v špecializovaných laboratóriách (potravinárskych, poľnohospodárskych, veterinárnych a pod.).

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Sušina na českej Wikipédii.