Svetový pohár v ľadovom hokeji

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Svetový pohár v ľadovom hokeji
Založené
1992
Prvý ročník
1996
Organizátor
NHL a NHLPA
Počet tímov
8
Najnovší šampión
Kanada Kanada
Najúspešnejší štát
Kanada Kanada (2)
Oficiálna stránka
wch.com

Svetový pohár v ľadovom hokeji je medzinárodný hokejový turnaj. Jeho prvý ročník bol usporiadaný v roku 1996. Svetový pohár sa stal nástupcom Kanadského pohára, ktorý bol nepravidelne konaný medzi rokmi 19761991. Turnaj svetového pohára sa zatiaľ konala trikrát. V rokoch 1996, kedy ho získala reprezentácia Spojených štátov amerických, roku 2004, kedy ho získala kanadská reprezentácie a v roku 2016.

Svetový pohár organizuje NHL, na rozdiel od Majstrovstiev sveta a turnajov na Zimných olympijských hrách, ktoré organizuje IIHF. Preto sú tiež zápasy Svetového pohára hrané podľa pravidiel NHL. SP sa koná mimo sezóny, čo znamená, že sú k dispozícii všetci hokejisti. Na Svetovom pohári sa na rozdiel od iných významných medzinárodných turnajov neudeľujú medaily a nehrá sa zápas o 3. miesto. Ocenený je len víťazný tím, ktorý získa pohár. Každý turnaj má svoj špecifický systém.








Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Kanadský pohár[upraviť | upraviť zdroj]

Svetovému poháru v ľadovom hokeji predchádzal Kanadský pohár, ktorý sa začal v roku 1976 spoločným úsilím Douga Fishera a Alana Eaglesona. Na základe inšpirácie z Majstrovstiev sveta vo futbale Eagleson navrhol nový turnaj, na ktorom by sa zišli všetky najlepšie hokejové krajiny. Po úspešných rokovaniach s hokejovými predstaviteľmi zo Sovietskeho zväzu v septembri 1974 začal Eagleson organizovať Kanadský pohár, ktorý debutoval v roku 1976. Bol to prvý medzinárodný turnaj v ľadovom hokeji, ktorý umožnil hokejovým národom hrať s ich špičkovými hráčmi, keďže Zimné olympijské hry boli striktne amatérskou súťažou a každoročné Majstrovstvá sveta kolidovali s Play-off Stanleyho pohára.

Turnaje, ktoré sa konali každé tri až päť rokov, sa konali na severoamerických miestach pred začiatkom základnej časti National Hockey League (NHL). V každom ročníku súťažilo šesť tímov. Z piatich turnajov Kanadského pohára štyri vyhrala Kanada, zatiaľ čo Sovietsky zväz vyhral jeden, a to v roku 1981.

Svetový pohár v hokeji[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1996 bol Kanadský pohár oficiálne nahradený Svetovým pohárom v hokeji. Trofej z Kanadského pohára bola vyradená. Turnaj sa rozšíril na osem tímov, k národným tímom Kanady , Spojených štátov amerických, Česka, Fínska, Ruska a Švédska, ľudovo nazývaným Veľká šestka, pribudlo Nemecko a Slovensko. Spojené štáty americké porazili Kanadu a vyhrali prvý ročník Svetového pohára.

O osem rokov neskôr sa v roku 2004, tesne pred výlukou v NHL v sezóne 2004/2005, uskutočnil druhý ročník Svetového pohára v hokeji . Kanada vyhrala svoj prvý titul, keď v semifinále zdolala Česko a vo finálovom zápase Fínsko.

Dňa 24. januára 2015 komisár NHL Gary Bettman oznámil, že Svetový pohár v ľadovom hokeji 2016 sa bude konať v septembri 2016 v Air Canada Center v Toronte. Svetový pohár v roku 2016 mal mierne upravený formát, popri krajinách Veľkej šestky tu boli dva hviezdne tímy, ktoré pozostávali z Tímu Európy a Tímu do 23 rokov zo Severnej Ameriky. Kanada opäť vyhrala šampionát, keď vo finále porazila tím Európy.

Vydanie na rok 2020 bolo naplánované tak, aby zahŕňalo európsky kvalifikačný turnaj s cieľom určiť niektoré zúčastnené krajiny.  V januári 2019 sa od plánov na turnaj upustilo z dôvodu čakajúceho uplynutia platnosti dohody o kolektívnom vyjednávaní (CBA) medzi NHL a Hráčskou asociáciou NHL.  V auguste 2019 bolo oznámené, že Svetový pohár by sa mohol konať vo februári 2021, ak by sa CBA mohla predĺžiť alebo obnoviť; to však NHL neskôr toho roku vylúčila. Vo februári 2024 NHL oznámila plány usporiadať ďalší Svetový pohár v roku 2028 a potom každé štyri roky. NHL sa však rozhodla že zorganizuje ešte jeden turnaj v roku 2025.

Výsledky[upraviť | upraviť zdroj]

T.č. Rok Majster Stav 2. miesto Semifinalisti Miesto
1. 1996 USA USA (1) *2 : 1 Kanada Kanada (1) Rusko Rusko

Švédsko Švédsko

USA Philadelphia (zápas 1), Kanada Montreal (zápas 2,3)
2. 2004 Kanada Kanada (1) 3 : 2 Fínsko Fínsko (1) Česko Česko

USA USA

Kanada Toronto
3. 2016 Kanada Kanada (2) *2 : 0 Európska únia Tím Európy

(1)

Rusko Rusko

Švédsko Švédsko

4. 2025 Bude doplnené.

* Finále sa hralo na 2 víťazné zápasy

Tabuľka - víťazi[upraviť | upraviť zdroj]

Poradie Krajina Majster 2. miesto Semifinále Spolu
1. Kanada Kanada 2 1 0 2
2. USA USA 1 0 1 2
3. Fínsko Fínsko 0 1 0 1
Európska únia Tím Európy 0 1 0 1
4. Rusko Rusko 0 0 2 2
Švédsko Švédsko 0 0 2 2
Česko Česko 0 0 2 2

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článkov Světový pohár v ledním hokeji na českej Wikipédii a World Cup of Hockey na anglickej Wikipédii.