Tatranská Lomnica

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Tatranská Lomnica
Tatranská osada
Emblém Tatranskej Lomnice
Štát Slovensko Slovensko
Región Prešovský
Historický región Spišská župa
Stred Vysoké Tatry
 - výška 850 m n. m.
 - súradnice 49°09′55″S 20°16′44″V / 49,1653°S 20,2788°V / 49.1653; 20.2788
Obyvateľstvo 1 323 (2017)
založenie osady 1892
Primátor Ing. Ján Mokoš (NEKA [1])
Časové pásmo SEČ (UTC+1)
 - letný čas SELČ (UTC+2)
PSČ 062 01
Tel. predvoľba +421-52
EČV PP
Poloha mesta v rámci Slovenska
Poloha mesta v rámci Slovenska
Poloha mesta v rámci Slovenska
Poloha v rámci Tatier
Poloha v rámci Tatier
Wikimedia Commons: Tatranská Lomnica
Webová stránka: www.vysoketatry.sk
Mapový portál GKÚ: katastrálna mapa
Freemap Slovakia: mapa
OpenStreetMap: mapa
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Tatranská Lomnica (Prehrať slovenská výslovnosť; nem. Tatralomnitz; poľ. Tatrzańska Łomnica; maď. Tátralomnic) je jedno z katastrálnych území mesta Vysoké Tatry, donedávna samostatná obec. Tatranská Lomnica je jedna z najväčších osád na území Vysokých Tatier. Nachádza sa 6 km východne od Smokovca, na úpätí Lomnického štítu.

Sídli tu Astronomický ústav SAV.

Doprava[upraviť | upraviť zdroj]

Tatranskou Lomnicou prechádza Cesta slobody.

Je tu železničná stanica na tratiach 185 Tatranská Lomnica–Studený potok a 184 Tatranská Lomnica–Starý Smokovec a dve stanice lanovky Tatranská Lomnica – Lomnický štít (stará za Grandhotelom Praha a nová neďaleko Cesty slobody).

História[upraviť | upraviť zdroj]

Toto územie malo od roku 1209, kedy bolo predmetom prvej kráľovskej donácie Ondreja II. viacerých vlastníkov. Posledným súkromným vlastníkom bol Ondrej Spóner, od ktorého toto územie odkúpil Uhorský štát v roku 1892. V tomto roku vznikli prvé štátne kúpele vo Vysokých Tatrách a ďalšia z tatranských osád -Tatranská Lomnica. V roku 1893 bol postavený Hotel Lomnica, v tom čase najväčší na území Vysokých Tatier, neskôr pozoruhodný Kúpeľný dom s bazénom a vodoliečbou. V roku 1905 bol postavený reprezentačný Grandhotel, ktorý bol v roku 1919 premenovaný na Grandhotel Praha. V tom čase vyrástli aj viaceré športoviská, lyžiarska a sánkarská dráha, klzisko, tenisové kurty.

Eurocamp FICC, ruina chatky

V medzivojnovom období vyrástlo v Tatranskej Lomnici množstvo rodinných penziónov a súkromných rezidencií. V roku 1933 vyrástla aj najväčšia moderná zotavovňa Morava. Svoju hlavnú turistickú atrakciu získala osada v rokoch 1937 - 1940, keď bola vystavaná visutá lanovka na Skalnaté pleso a Lomnický štít. Jej výstavba umožnila aj výstavbu astronomických a meteorologických pracovísk pri Skalnatom plese a na Lomnickom štíte.

V šesťdesiatych a sedemdesiatych rokoch sa Tatranská Lomnica stala hlavným centrom odborárskej rekreácie na Slovensku. Pribudli nové hotely (Slovan, Horec), zotavovne (Urán, Odborár, Slovakia, Sasanka, Družba - teraz Willi). Majstrovstvá sveta v severskom lyžovaní 1970 priniesli so sebou ďalší rozvoj. Bola postavená nová kabínková lanovka z Tatranskej Lomnice na Skalnaté pleso, ktorá postupne nahradila starú.

Vďaka organizácii svetového zrazu medzinárodnej Asociácie karavanistov (FICC) vzniklo južne od Tatranskej Lomnice v roku 1974 veľké rekreačné a ubytovacie centrum, dnešný Eurocamp FICC s budovou recepcie, barom, bungalovmi, obchodmi, saunou, bazénom.

História lanoviek vo Vysokých Tatrách[upraviť | upraviť zdroj]

Visutá lanová dráha od Grandhotela Praha po vyše 70 rokoch existencie doslúžila.

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]