Telamón (argonaut)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Telamón a Aiakos

Telamón (starogr. Τελαμών – Telamón, lat. Telamon) je v gréckej mytológii salamínsky kráľ. Bol synom aigínskeho kráľa Aiaka a brat fthijskeho kráľa Pélea.

Jeho priateľom bol najväčší hrdina Herakles, s ktorým sa zúčastnil výpravy proti Tróji. Bol tiež členom posádky slávnej lode Argó, na ktorej sa Argonauti pod vedením Iasón plavili do ďalekej Kolchidy pre zlaté rúno. Je tiež uvedený medzi účastníkmi slávneho a nebezpečného lovu na kalydónskeho kanca. To všetko svedčí o jeho statočnosti, odvahe a hrdinstve.

Telamón však bol známy aj svojou vynaliezavosťou. Pri dobývaní Tróje (udalosti, ktorá sa odohrala ešte pred známou trójskou vojnou) vraj Telamón vnikol do mesta prvý. Herakles, ktorý nevedel byť tým druhým, na neho vytasil meč. Telamóna však nevyviedol z miery – len sa zohol a zbieral kamene. Herakles sa pýtal s počudovaním, čo to vlastne robí. "Staviam obetný oltár najväčšiemu hrdinovi Heraklovi!" Odpovedal pokojne a tak možnú roztržku zažehnal v samom počiatku.

Telamón sa preslávil nielen skvelými vlastnosťami, ale tiež aj svojimi potomkami: obaja jeho synovia Teukros a Aias patrili medzi najstatočnejších bojovníkov v achájskom vojsku počas trójskej vojny. Najmä syn Aias, zvaný aj „veľký Aias“, bol najsilnejším bojovníkom hneď po Achilleovi.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]