Tenis na Letných olympijských hrách 2012

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Tenis na Letných olympijských hrách 2012
Logo tenisu na LOH 2012 v Londýne
Detaily turnaja
UsporiadateľSpojené kráľovstvo Spojené kráľovstvo
Dátum28. júla – 5. augusta
Počet dejísk(v 1 meste)
All England Club, Wimbledon, Londýn

Tenisový turnaj na Letných olympijských hrách 2012 v Londýne prebiehal v období od soboty 28. júla do nedele 5. augusta na trávnatých dvorcoch vo wimbledonskom tenisovom areáli All England Lawn Tennis and Croquet Club.[1] Turnaja sa zúčastňuje 172 tenistov, ktorí súťažia v piatich kategóriách: mužskej dvojhre a štvorhre, ženské dvojhre a štvorhre a prvýkrát od LOH 1924 v Paríži tiež vo zmiešanej štvorhre.

Oficiálnymi organizátormi udalosti sú Medzinárodná tenisová federácia (ITF) a Medzinárodný olympijský výbor (MOV). Turnaj je súčasťou profesionálnych tenisových okruhov – mužského ATP World Tour, rovnako ako ženského WTA Tour. Hráči si za svoje výkony pripíšu body do rebríčkov ATP a WTA iba zo súťaží dvojhier.

Turnaj[upraviť | upraviť zdroj]

Centrálny dvorec hostí zápasy o zlaté medaily

Turnaj na Letných olympijských hrách 2012 je štrnástym v olympijskom poradí, vrátane dvoch turnajov hraných v rokoch 1968 a 1984, keď sa tenis na olympijských hrách predstavil vo forme ukážkového športu, a siedmym v poradí od znovuzrodenia do rodiny olympijských športov na LOH 1988 v Soule. Súťaž zmiešaných štvorhier sa v rámci oficiálneho programu uskutočňuje po osemdesiatich ôsmich rokoch, prvýkrát od roku 1924, kedy zlaté medaily získal americký pár Hazel Wightmanová a Richard Norris Williams, respektíve premiérovo od letnej olympiády 1968, na ktorej bol mix tiež predstavený.[2]

Udalosť sa koná na trávnatých dvorcoch All England Clubu tri týždne po skončení tretieho grandslame sezóny a 126. ročníka najslávnejšieho turnaja sveta vo Wimbledone. Prvé stretnutia dňa sú rozohrané o 11.30 hod miestneho času. Od semifinále je ich začiatok určený na 12.00 hodinu. Hrá sa približne do dvadsiatej hodiny v závislosti na viditeľnosti. Tenisti nemusia dodržiavať wimbledonskú tradíciu odievať sa do bieleho oblečenia, naopak odporúčané sú odevy obsahujúce štátne farby účastníkov. Dvorce nesú olympijskú symboliku a turnaj prebieha na dvanástich kurtoch vrátane centrálneho dvorca, kurtov č. 1 a č. 2. Pre rozohranie slúži dvorec č 3.[3] Na organizácii sa spolu s ITF a MOV bude tiež podieľať usporiadací tenisový oddiel All England Club.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Official site of 2012 Games
  2. International Olympic Committee
  3. International Wimbledon outlines plans for 2012

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]