The Police

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
záber z koncertu, 2007
záber z koncertu, 2007
Základné informácie
Pôvod Spojené kráľovstvo Anglicko Londýn, Anglicko, Spojené kráľovstvo
Žáner(-re) Rock
New Wave
Post-punk
Reggae
Ska
Pôsobenie 1977–1984, 2007-2008
Vydavateľstvá Illegal (prvý singel - 1977)
A&M (1978-súčasnosť)
Polydor (mimo USA od r. 1999-súčasnosť)
Webstránka www.thepolice.com
Členovia skupiny
Sting
Andy Summers
Stewart Copeland
Bývalí členovia
Henri Padovani

The Police bola trojčlenná anglická rocková skupina, klasifikovaná ako new wave, okrem iného so silnými vplyvmi reggae, punku a jazzu. Boli jednou z najpopulárnejších skupín na svete v raných osemdesiatych rokoch. Skupina celosvetovo predala viac ako 50 miliónov albumov a v roku 2008 boli jej členovia najlepšie zarábajúcimi hudobníkmi, a to hlavne vďaka ich opätovnému turné.[1]

V roku 2007, 23 rokov po ich poslednom spoločnom vystúpení, vystúpili na úvodnom otváracom akte 49. ročníku odovzdávania hudobných cien Grammy. nasledujúci deň po tomto vystúpení, 12. februára 2007, skupina ohlásila, že plánuje svetové turné v roku 2007.

Vznikla v Londýne v 1977. Bola ovplyvnená rockovou, punkovou scénou, ale v jej tvorbe sú aj prvky popu, reggae a new wave.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

The Police boli objavený americkým bubeníkom Stewartom Copelandom začiatkom roku 1976. Po rozpade jeho pokrokovej rockovej skupiny Curved Air sa Copeland snažil založiť novú trojčlennú skupinu a pripojiť sa k rozkvitajúcej londýnskej punkovej scéne. Spevák a basista Sting, gitarista Henry Padovani začali skúšať s Copelandom v januári 1977, a po mesiaci nahrali ich prvý singel „Fall Out/Nothing Achieving (Dopadnúť/Nič nedokázať)“. V marci a apríli bola trojica predkapelou na turné Cherry Vanilla a Wayne Country Electric Chairs.

V máji muzikant Mike Howlet pozval Stinga a skúseného gitaristu Andyho Summersa, aby s ním vytvorili Strontium 90, ako projekt skupiny pre Gong. Bubeník Howlett chcel do kapely Chrisa Cutlera, ktorý však k tomuto projektu nepristúpil, tak Sting zobral Copelanda.

Strontium 90 nahrali niekoľko demo nahrávok vo Virtual Earth Studios, a potom ich prezentovali na GONG REUNION na koncerte v Paríži 28. mája 1977. Album z niekoľkých týchto štúdiových a koncertných skladieb (prvou verziou nahrávky „Every Little Thing She Does Is Magic“ - Každú maličkosť robí čarovne) vyšiel v roku 1977 pod názvom Strontium 90: Police Academy. Štvorica tiež hrala v Londýnskom klube ako „The Elevators“ v júli 1977.

V júli 1977 Copeland, Sting, Padovanni a Summers začali vystupovať ako štvorčlenná verzia The Police. Padovaniho relatívne limitovaná zručnosť gitaristu znamenala, že jeho pôsobenie v kapele bolo krátke. Krátko po tom, ako 10. augusta prerušili jednanie s producentom Johnom Cale , Padovanni odišiel zo skupiny a Summers zobral na seba gitarové povinnosti. Táto zostava Copeland, Sting a Summers vydržala do konca histórie The Police.

Sting sa osvedčil ako schopný skladateľ piesní. Toho času bol učiteľom na strednej škole a jeho texty boli známe svojou literárnou uvedomelosťou a slovesnou pohyblivosťou. Materiál k predposlednému albumu Ghost In the Machine (Duch v stroji) bol inšpirovaný spisovateľom Arturom Koestlerom a materiál v Synchronicity – bol význačne inšpirovaný spisovateľom Carlom Jungom. Tea In the Sahara (Čaj na Sahare) z posledného albumu ukázal taktiež vplyv Paula Bowlesa.

The Police popri The Clash sú význační ako jedni z prvých hlavného prúdu bielych kapiel, ktoré si osvojili reggae ako dominantný štýl a ktorí bodovali väčším medzinárodným hitom v reggae štýle. Aj keď ska a reggae boli už veľmi populárne v Spojenom kráľovstve (zásluhou veľkého počtu karibských prisťahovalcov), tento štýl bol málo známy v USA, respektíve ďalších krajinách a pred výstupom The Police iba s hŕstkou reggae piesní, tak ako krycie vydanie Erica Claptona "I Shot the Sheriff" od Boba Marlyho v roku 1974, sa tešil z hocijakých významnejších hitparádových úspechov. Desmond Dekker, spevák ska, sa tiež pohrával s medzinárodným hitparádovým úspechom s piesňami "Israelites" a "007".

Členovia[upraviť | upraviť zdroj]

Diskografia[upraviť | upraviť zdroj]

Bližšie informácie v hlavnom článku: Diskografia skupiny The Police

Štúdiové albumy[upraviť | upraviť zdroj]

Koncertné albumy[upraviť | upraviť zdroj]

Kompilačné albumy[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Madonna News – The Police Are Considerably Richer Than You [online]. idiomag, 26. september 2008, [cit. 2008-09-26]. Dostupné online.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému The Police

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]