The Who

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
The Who
The Who, 1975. Zľava Roger Daltrey, John Entwistle, Keith Moon, Pete Townshend.
Základné informácie
Pôvod   Londýn, Anglicko
Žáner(-re) Rock, Hard rock,
Pop, Art rock, Blues rock
Pôsobenie 1964 – 1982, 1989, 1996 – 1997, 1999 – súčasnosť
Vydavateľstvá Decca
Brunswick
Polydor
Track
MCA
Universal Republic
Warner Bros.
Webstránka TheWhoTour.com
thewho.com
Členovia skupiny
Pete Townshend
Roger Daltrey
Bývalí členovia
John Entwistle (1962 – 2002)
Keith Moon (1964 – 1978)
Kenney Jones (1979 – 1988)

The Who je anglická rocková hudobná skupina, ktorá je považovaná za jednu z najlepších[1] a najvplyvnejších[2] rockových skupín na svete. Skupina býva tiež označovaná za jednu z najlepších koncertných skupín[3] a ich predaj albumov presiahol cez 100 miliónov nahrávok. Ich základná zostava pozostávala zo speváka Rogera Daltreyho, gitaristu Peta Townshenda, basgitaristu Johna Entwistla a bubeníka Keitha Moona.

The Who sa stali slávnymi vďaka svojim energetickým vystúpeniam, inovatívnym skresleným zvukom a hlavne kvôli novému prvku na vystúpeniach, deštrukcii hudobnej aparatúry; ale aj svojimi hitmi/singlami ako „My Generation“ alebo „I Can't Explain“ z 60.rokov či „Behind Blue Eyes“ alebo „Who Are You“ zo 70. rokov. Za najznámejšie albumy kapely môžeme považovať z ich diskografie koncepčné diela, rockové opery Tommy a Quadrophenia ale taktiež živú nahrávku Live at Leeds a album Who’s Next z roku 1971.

O kapele[upraviť | upraviť zdroj]

Vznik, raná tvorba[upraviť | upraviť zdroj]

The Who ako plnohodnotná kapela vznikla okolo roku 1964 v Londýne zo skupiny The Detours. Ku kapele vtedy ešte patril bubenník Doug Sandom, ktorý bol ale za nejaký čas nahradený Keithom Moonom. Neskôr sa však The Who zdalo ako meno zlé, preto sa premenovali na The High Numbers, pod vedením manažéra Pete Meadena. S týmto názvom v štýle mod kapely vydávajú singel „Zoot Suit“/„I'm the Face“, ktorý sa však neuchytil. Kapela si mení meno definitívne naspäť na The Who.

Pokračujúc 60. rokmi sa kapela stala uznávanou, čo do produkcie singlov. Debutový album My Generation je toho dôkazom. Single ako „The Kids Are Alright“, titulná „My Generation“ alebo pieseň „I Can't Explain“ (vydaná samostatne) sú nabité energiou, jednoduchosťou ale aj pestrou škálou harmonií. Townshend však chcel produkovať už albumy ako celok/kolekciu. Roky 1966 a 1967 prinášajú albumy A Quick One a The Who Sell Out, vysoko uznávané koncepčné diela.

Zlatá éra kapely[upraviť | upraviť zdroj]

The Who, cca 1976

Koncepcia sa naďalej stala hlavnou témou skupiny. Na dvojalbume Tommy, prvej rockovej opery z roku 1969 sa naplno prejavil Townshendov a sčasti Entwistlov potenciál pri tvorbe piesní. The Who ďalej vystupujú so svojím live setom Tommyho, taktiež sú jednými z headlinerov festivalu Woodstock. Ich energia, nespútanosť a dynamika sa zachytáva na ich prvom živom albume Live at Leeds, ktorý sa považuje za jeden z najlepších živákov v histórií rocku.

Rok 1971 sa nesie v znamení projektu Lifehouse, ďalšieho koncepčného diela. Tentoraz sa však kapele nepodarilo dotiahnuť ho do konca a tak sa vydá akási kompilácia piesní zaradených pre tento projekt. Tento album nesie meno Who’s Next. Je to pravdepodobne komerčne najúspešnejší album kapely a spolu so singlami „Baba O'Riley“ alebo „Won't Get Fooled Again“ sa zaradil medzi prvé priečky amerických aj britských hitparád.

V prvej polovici roku 1973 je veľa nových piesní pripravených na nahrávanie, z ktorých neskôr vzniká druhá rocková opera kapely, koncepčný dvojalbum Quadrophenia. Dej albumu sa odohráva v 60. rokoch a predostiera život módov, charakteristickej subkultúry tej doby. Album bol pozitívne prijatý medzi fanúšikmi aj kritikmi. Hlavnými singlami sa stali piesne „5:15“ a „Love, Reign O'er Me“. Rok na to sa vydáva album Odds & Sods obsahujúci dosiaľ nevydané nahrávky zo spomínaného projektu Lifehouse. V roku 1979 bol na základe tejto rockovej opery zrealizovaný dnes už kultový film s rovnakým názvom Quadrophenia a jednu z hlavných postáv si v ňom zahral hudobník Sting.

Kapela pokračovala ďalej vydaním albumu z roku 1975, The Who By Numbers. Nahrávka tentoraz nedosahovala extrémne veľkých úspechov, zato „Squeeze Box“ sa stala veľmi známym a dobre predávaným singlom. Po turné v roku 1976 (zaznamenávajúc rekordy „Najväčší halový koncert“ a „Najhlasnejší koncert vôbec“) sa v roku 1978 vydáva komerčne úspešný album Who Are You s titulnou piesňou ako singlom. Ale, po náhlej smrti Keitha Moona sa kapela začínala rozpadať. Znovuzrodenie nastalo keď za bicie zasadol v roku 1979 Kenney Jones z kapely The Small Faces a The Faces.

Zmena v zostave & záver[upraviť | upraviť zdroj]

V tejto zostave boli nahrané dva albumy Face Dances a It's Hard predtým ako Jones kapelu v roku 1983 opustil. Kapela sa aktívne učastnila rôznych špeciálnych podujatí ako napr. Live Aid a taktiež robila reunion turné na počesť výročí svojich albumov. V roku 2000 sa začalo diskutovať o novom albume, ktorého tvorba a nahrávanie sa však omeškali kvôli náhlej smrti Entwistla v roku 2002. Townshend a Daltrey do súčasnosti pokračujú pod názvom The Who a v roku 2006 vydali album Endless Wire, ktorý dosiahol Top 10 v UK aj US. Kapela oznámila prípravy na turné - 2010. Townshend tiež oznámil, že pracuje na novom projekte s pracovným názvom Floss.[4]

V rebríčku 500 najlepších albumov všetkých čias, ktorý v roku 2003 vydal časopis Rolling Stone má kapela Who sedem zo svojich vydaných albumov.

Zostava[upraviť | upraviť zdroj]

Súčasní členovia
  • Roger Daltrey – spev, rytmická gitara a harmonika (1962 – súčasnosť)
  • Pete Townshend – gitara, klávesy, syntetizér, spev (1962 – súčasnosť)
Bývalí členovia

Diskografia[upraviť | upraviť zdroj]

Bližšie informácie v hlavnom článku: Diskografia skupiny The Who
Štúdiové albumy

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Rock and Roll Hall of Fame
  2. Encyclopedia Britannica
  3. Rolling Stone Magazine Archivované 2008-04-17 na Wayback MachineFirst Annual Lifetime Achievement Award in Live Music Archivované 2007-09-27 na Wayback Machine
  4. Archivovaná kópia [online]. [Cit. 2009-12-26]. Dostupné online. Archivované 2009-08-28 z originálu.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému The Who