United States Geological Survey

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Logo United States Geological Survey

United States Geological Survey (skrátene USGS; slov.: Geologická služba Spojených štátov) je vedecká agentúra vlády Spojených štátov amerických, ktorá je súčasťou amerického ministerstva vnútra. Vedci USGS sa zaoberajú štúdiom krajiny Spojených štátov, prírodných zdrojov a nerastných surovín, ako aj prírodných hazardov, ktoré ohrozujú krajinu aj ľudí. Organizácia sa zaoberá štúdiom 4 hlavných vedných disciplín, ktorými sú biológia, geografia, geológia a hydrológia. Organizácia je teda aj americkou celoštátnou geologickou službou.

Výskum organizácie je plne hradený zo zdrojov amerického Ministerstva vnútra (U.S. Department of the Interior). USGS zamestnáva asi 8623 ľudí.[1] Hlavné orgány USGS sídla v meste Reston v štáte Virgínia. Ďalšie väčšie zariadenia sa nachádzajú blízko mesta Lakewood v štáte Colorado a v Denver Federal Center a Menlo Park v Kalifornii.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

USGS bola založená dekrétom kongresu 3. marca 1879 ako nezávislá výskumná organizácia. Spočiatku bola poverená členením a prieskumom rozsiahlych priestorov, výskumom geologickej stavby a zisťovaním ložísk nerastných surovín rýchlo sa rozrastajúceho štátu. Tieto úlohy boli dané potrebou súpisu nových pozemkov, ktoré boli pričlenené k USA po kúpe Louisiany v roku 1803 a mexicko-americkej vojne v roku 1848. Založením geologickej služby zároveň došlo k ukončeniu Haydenovho, Powellovho a Wheelerovho prieskumu od 30. júna 1879. V priebehu činnosti boli od organizácie odčlenené viaceré zložky. Boli to Úrad pre rekultiváciu pôd (1902), Banský úrad (1910), Federálna komisia pre energiu (1920). V období prvej svetovej vojny a po nej sa organizácia zapojila do vyhľadávania a oceňovania nerastných surovín doma aj v zahraničí. V priebehu tohto obdobia sa prejavil aj nedostatok energetických surovín ale aj topografických a geologických máp, ktoré dovtedy pokrývali len 60% územia krajiny. Následný program mapovania a vyhľadávania surovín umožnil, že do roku 1932 bol tento problém vyriešený.[2] Od roku 1962 sa USGS podieľa na diaľkovom prieskume Zeme, Mesiaca a iných vesmírnych telies. Spolupracuje s NASA a Národným úradom pre oceán a atmosféru (NOAA).

Riaditelia USGS[upraviť | upraviť zdroj]

Dejiny organizácie preukazujú, že najväčší vplyv na kvalitu a výkon USGS mali výrazné osobnosti spomedzi jej riaditeľov. Od jej vzniku geologickú služby riadili:

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Plan - in the Absence of an Appropriation [online]. doi.gov, [cit. 2014-02-13]. Dostupné online. Archivované 2013-11-27 z originálu. (po anglicky)
  2. Konečný, S., 1994, Geologická služba USA - zameranie a stručný prehľad činnosti. Mineralia Slovaca, 26, 3, Geovestník, s. Geo 3-4

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku United States Geological Survey na anglickej Wikipédii.