Varg Vikernes

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Varg Vikernes
nórsky blackmetalový hudobník
Varg Vikernes
Rod. menoKristian Vikernes
Iné menáLouis Cachet, Count Grishnackh
Narodenie11. február 1973 (51 rokov)
Bergen, Nórsko
Odkazy
Webstránkaburzum.org
CommonsSpolupracuj na Commons Varg Vikernes

Louis Cachet (narodený ako Kristian Vikernes; * 11. február 1973, Bergen, Nórsko) je nórsky blackmetalový hudobník známy pod pseudonymom Varg Vikernes a Count Grishnackh, ktorý bol odsúdený na 21 rokov za vraždu Øysteina Aarsetha a vypálenia niekoľkých kostolov v Nórsku. Známy je ako člen skupiny Mayhem z jej raného obdobia, ako aj z kapely Burzum, ktorá je jeho vlastným projektom. Je ženatý a má šesť detí.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Jediným zdrojom informácií o mladosti Varga Vikernesa je zbierka interview vydaných knižne pod názvom Lords of Chaos. Pochádza z rozvedenej rodiny, matka je zamestnaná v naftárskej spoločnosti a otec inžinier. Má jedného brata, ktorý je starší o rok a pol. Rodičia sa rozviedli keď mal dvanásť rokov.

Hudobná činnosť[upraviť | upraviť zdroj]

Hre na gitaru sa začal učiť približne v štrnástich. V rokoch 1990 – 1991 bol členom kapely Old Funeral s ktorou nahral EP Devoured Carcass. Burzum zakladá v roku 1991 a čoskoro sa stal významným členom rodiacej sa nórskej blackmetalovej scény. Počas rokov 1993 – 1994 nahral štyri albumy, plus sa podieľal ako basgitarista na De Mysteriis Dom Sathanas – prvom LP od skupiny Mayhem. Po uväznení dostal zákaz hrania na elektrickú gitaru, basgitaru a bicie, čo sa odrazilo na posledných albumoch Burzum, ktoré sú komplet nahrané na syntetizátoroch.

Diskografia[upraviť | upraviť zdroj]

Burzum[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Väzenie[upraviť | upraviť zdroj]

Po zabití člena Mayhem Euronymousa bol zatknutý a odsúdený. Počas procesu mu bol trest zvýšený na 21 rokov, čo je maximálna možná miera v Nórsku. Dôvodom zvýšenia trestu bolo uznanie viny v prípadoch vypálenia drevených kostolov (dokázaná mu bola účasť na vypálení Åsane Church v Bergene, Skjold Church v Vindafjorde, Holmenkollen Chapel v Oslo ako aj pokuse o vypálenie Storetveit Church v Bergene).

Útek v roku 2003[upraviť | upraviť zdroj]

Po dočasnom prepustení na týždeň sa v októbri 2003 nevrátil do väzenia. Neskôr bol zadržaný v ukradnutom volve, kde sa našli aj strelné zbrane, nože, plynová maska, GPS, mapy, maskáče, laptop a falošný pas. Za tento pokus mu bol trest zvýšený o 13 mesiacov a bol presunutý do prísnejšie stráženého väzenia v Trondheime.

Prepustenie[upraviť | upraviť zdroj]

Varg podal žiadosť o prepustenie v septembri roku 2008, vtedy mu ju však úrady zamietli. V marci mu bola však žiadosť prijatá, a tak bol krátko na to v apríli prepustený. Pritom mu zostávalo odsedieť ešte 6 rokov. V súčasnosti žije so svojou manželkou a deťmi vo Francúzsku. Údajne má v pláne nahrať nový album Burzum, má napísaných 9 skladieb.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Varg Vikernes na anglickej Wikipédii.