Veľký Choč

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Veľký Choč
vrch
Pohľad na Veľký Choč z liptovskej strany
Štát Slovensko Slovensko
Región Žilinský
Okres Dolný Kubín
Obec Vyšný Kubín
Pohorie Chočské vrchy
Podcelok Choč
Povodia Váh, Orava
Nadmorská výška 1 611 m n. m.
Súradnice 49°09′03″S 19°20′36″V / 49,15097°S 19,34341°V / 49.15097; 19.34341
Orogenéza/vrásnenie Alpínske vrásnenie
Najľahší výstup po modrej značke z Valaskej Dubovej
Poloha v rámci Žilinského kraja
Poloha v rámci Žilinského kraja
Wikimedia Commons: Veľký Choč
Mapový portál GKÚ: katastrálna mapa
Freemap Slovakia: mapa
OpenStreetMap: mapa
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Veľký Choč (1 611,0 m n. m.[1]) je najvyšší vrch v Chočských vrchoch na Slovensku.[2] Z vrcholu Veľkého Choča je kruhový výhľad.

Poloha[upraviť | upraviť zdroj]

Nachádza sa v západnej časti Chočských vrchov, v geomorfologickom podcelku Choč.[3] Samotný vrchol leží v katastri obce Vyšný Kubín[4], no popod vrchol vedie hranica okresov Dolný Kubín a Ružomberok. Pod vrchol tak zasahujú aj katastrálne územia obcí Valaská Dubová, Jasenová a Lúčky.

Charakteristika[upraviť | upraviť zdroj]

Veľký Choč je s výškou 1 611 m n. m. (niektoré zdroje uvádzajú 1 607,7 m n. m.[5]) dominantným vrchom Chočských vrchov, viditeľný už od Štrby a z celej Dolnej Oravy. Vrchol je turisticky veľmi vyhľadávaný. Má tvar nepravidelnej pyramídy s početnými bralnými partiami. Z vrcholu Choča je vynikajúci kruhový výhľad. Jeho vrchol je porastený kosodrevinou, od Valaskej Dubovej má mierne stúpajúci tvar, kým zo severu a od Lúčok je v príkrom zráze.

Jeho jedinečná podoba a poloha medzi hlavnými slovenskými pohoriami zaujala mnohých literátov, ktorí sa vo svojich básnických či prozaických dielach inšpirovali práve týmto jedinečným prírodným úkazom. Naši poprední maliari a fotografi zvečnili krásu prírody Choča zo všetkých strán a ročných období. Choč má množstvo fanúšikov aj medzi pospolitými turistami, ktorí sa opakovane vracajú pokochať sa prírodou, ktorá nikdy nie je rovnaká. Choč bol v minulosti a stále je predmetom štúdia botanikov, zoológov, geológov, ale aj jaskyniarov a ekológov. Historici historizujú o jeho úlohe pri osídľovaní tohto kraja, etnológovia zbierajú povesti, folkloristi zachraňujú zvyšky ľudovej umeleckej tvorby obyvateľov dedín spod Choča.[6]

Masív patrí do rozsiahlej národnej prírodnej rezervácie Choč, ktorej súčasťou sú susedné vrcholy Predný Choč, Malý Choč, Stredný Choč a Zadný Choč.[2]

Výhľady[upraviť | upraviť zdroj]

Výhľad z Choča smerom na Tatry

Veľký Choč je obľúbeným cieľom turistov, poskytujúci ďaleké výhľady. Vďaka značnej nadmorskej výške a polohe poskytuje výhľad na okolité pohoria, no nezriedka dovidieť až do Poľska a na Moravu. Mimo chočských vrcholov je veľmi dobre vidieť blízku Malú Fatru, Oravskú Maguru, Oravské Beskydy, Západné Tatry, Nízke Tatry a severnú časť Veľkej Fatry.[7]

Prístup[upraviť | upraviť zdroj]

Chočské vrchy

Veľký Choč je prístupný po štyroch chodníkoch:

  • po červenej značke z Jasenovej
  • po červenej značke z Lúčok Jastrabou dolinou cez poľanu Žimerová a sedlo Vráca (medzi Veľkým a Malým Chočom) na vrchol (2:25 h)
  • po červenej alebo modrej značke z Likavky cez sedlo Spuštiak na Poľanu, odtiaľ po zelenej značke na vrchol (3:35 h resp. 4 h)
  • po modrej značke z Valaskej Dubovej na Poľanu a odtiaľ po zelenej značke na vrchol (2:35 h)
  • po zelenej značke z Vyšného Kubína[2]

Najkrajší výstup je z Lúčok alebo Vyšného Kubína, pri ktorých sa turistom naskytajú krásne výhľady.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Slovenská republika: podrobný autoatlas so zemepisnou sieťou WGS-84 pre GPS. 8. vyd. Harmanec : Vojenský kartografický ústav, 2007. ISBN 978-80-8042-509-8. Kapitola mapová časť, s. 36.
  2. a b c Mapový portál HIKING.SK [online]. mapy.hiking.sk, [cit. 2020-06-22]. Dostupné online.
  3. KOČICKÝ, Dušan; IVANIČ, Boris. Geomorfologické členenie Slovenska [online]. Bratislava: Štátny geologický ústav Dionýza Štúra, 2011, [cit. 2020-06-23]. Dostupné online.
  4. Názvy vrchov, dolín, priesmykov a sediel [online]. Bratislava: Úrad geodézie, kartografie a katastra SR, [cit. 2020-06-23]. Dostupné online. Archivované 2022-06-27 z originálu.
  5. Chočské vrchy – Vodná nádrž Liptovská Mara. Turistická mapa. 1 : 50 000. Harmanec: VKÚ, a. s., 2000.
  6. REMKO, Milan. Genius loci Choč Príbehy zo života, Remedika 2021, 136s. ISBN 978-80-972954-4-8
  7. Peakfinder [online]. peakfinder.org, [cit. 2020-06-23]. Dostupné online.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]