VisiCalc

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

VisiCalc bol prvým tabuľkovým procesorom pre osobné počítače. Bola to skutočne prevratná aplikácia, ktorá zmenila mikropočítač z koníčka pre počítačových nadšencov na nástroj obchodu.

Aplikácia bola navrhnutá Danom Bricklinom, vyvinutá Bobom Frankstonom a distribuovaná spoločnosťou Personal Software Inc. (neskôr premenovanou na VisiCorp) v roku 1979 pre počítač Apple II. VisiCalc zmenil Apple II z hračky pre nadšencov na veľmi žiadaný a užitočný finančný prostriedok obchodu. To pravdepodobne viedlo IBM ku vstupu na trh dovtedy ignorovaných osobných počítačov. Neskôr boli na trh uvedené verzie pre Atari, Commodore (oba mali procesor Motorola 6502, rovnako ako Apple II) a IBM PC.

Legenda vraví, že Bricklin sledoval svojho univerzitného profesora na Harvarde kresliť na tabuli tabuľku výsledkov výpočtov. Keď chcel profesor opraviť chybu alebo zmeniť parameter, musel pracne mazať a prepisovať množstvo následných záznamov v tabuľke. Bricklina to doviedlo k myšlienke replikovať proces na počítači s použitím hodnôt z tabule na zobrazovanie výsledkov nižšie postavených vzorcov.

Neskôr prišli na trh výkonnejšie klony VisiCalcu ako napríklad SuperCalc, MultiPlan od spoločnosti Microsoft, Quattro Pro od Borlandu, Lotus 1-2-3, Microsoft Excel, LibreOffice Calc, AppleWorks, Gnumeric, Calc602 a 602Tab od Software602.

Napriek tomu, že tabuľkový procesor bol prevratnou myšlienkou, Bricklin si podľa rád právnikov (zjavne nesprávnych s ohľadom na budúce rozsudky) VisiCalc nepatentoval, takže na ňom nezbohatol.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]