Vlajka Dánska

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Vlajka Dánska
Dannebrog padá z neba počas bitky o Lyndanisse, 15. júna, 1219. Maľba od Christiana Augusta Lorentzena (1809). Originál umiestnený v dánskej Národnej galérii

Vlajka Dánska svojim vzhľadom pripomína dobu svojho vzniku, obdobie krížových výprav, a je považovaná za najstaršiu trvale používanú vlajku na svete, tzv. Dannebrog, čiže dánske súkno. Pravdepodobný pôvod má vo vojnovom prápore svätej ríše rímskej, ktorá v Dánsku videla svojho vazala. Je červená s typickým škandinávskym bielym krížom.

Legenda hovorí, že krvavočervená zástava s bielym krížom sa objavila ako znamenie z neba dánskemu kráľovi Valdemarovi II. počas jeho výbojov do Estónska 15. júna 1219 pri meste Lyndanis (v miestach dnešného Tallinnu). V skutočnosti mohla byť darom od pápeža v čase križiackych výprav. Stalo sa tak vo chvíli, keď dánske vojská nebezpečne zakolísali a zázračne zoslaná vlajka vraj dodala bojovníkom silu k víťazstvu. Podľa inej verzie sa kráľovi Valdemarovi zjavil v predvečer bitky na ohnivo-červenom poli biely kríž ako dobré znamenie pre nastávajúce stretnutie a dánske vojská išli pod vlajkou takto vyzerajúcou druhý deň skutočne do víťazného boja.

Preto sa v Dánsku dodnes každoročne 15. júna oslavuje deň Dannebrogu. Najstaršie doklady dokumentujúce vlajku pochádzajú však až z polovice 14. storočia, kedy už existovali vlajky Rakúska a Anglicka. Štátna a vojnová vlajka má vidlicový tvar.

Škandinávsky kríž[upraviť | upraviť zdroj]

Zástava bola pôvodne štvorcová, ale neskôr sa predĺžila základňa a rameno kríža smerujúce k vlajúcej časti. Táto vlajka sa stala vzorom pre mnohé iné zástavy.

Zámorské územia[upraviť | upraviť zdroj]

Faerské ostrovy[upraviť | upraviť zdroj]

Faerské ostrovy sú samosprávne teritórium patriace Dánsku. Zástava ma nórske farby, ibaže v inom zoskupení. Toto pripomína skutočnosť, že ostrovy boli kedysi súčasťou Nórska.

Grónsko[upraviť | upraviť zdroj]

Grónsku zástavu navrhol miestny umelec a prijali ju v roku 1985. Vlajka pozostáva z dánskych farieb, pričom biela farba predstavuje ľad a červená symbolizuje slnko.

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Z anglického originálu Ultimate Pocket Flags of the World, Dorling Kindersley Limited Londýn, 1997 preložil Martin Albrecht, 2000, Ikar, Bratislava, ISBN 80-7118-767-4