Washingtonské metro

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Stanica Washingtonského metra Largo Town Center
Schéma siete
Stanica Washingtonského metra Shaw Howard University
Vozy washingtonského metra

Washingtonské metro je metro vo Washingtone, hlavnom meste Spojených štátov. Skladá sa z 5 trás a prevádzkuje ho spoločnosť Washington Metropolitan Area Transport Autorithy.

Linky[upraviť | upraviť zdroj]

Červená - Najstaršia linka, má 27 staníc.

Oranžová - Vedie v západno-východnom smere, má 26 staníc.

Modrá - Druhá najstaršia linka, 27 staníc.

Žltá - Má 17 staníc a vedie v severno-južnom smere.

Zelená - Najnovšia linka, otvorená v roku 1991.

Strieborná - Plánovaná linka.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Počas 60. rokov 20. storočia vznikol projekt vybudovania rozsiahlej siete magistrál, vedúcich hlavným mestom. Ten však určitá časť verejnosti odmietala. Kritici, ako napríklad Harland Bartholomew, poukazovali na nízku hustotu osídlenia v oblasti, kde by bol nový systém budovaný. Ako kompromisné riešenie bol vtedy vybudovaný diaľničný okruh Capital Beltway okolo celého dištriktu Columbia. Peniaze vopred určené na nové štvorprúdové cestné komunikácie boli naopak ponovom určené na budovanie metra.

Realizácia washingtonského metra začína v roku 1967, kedy bol založený dnešný dopravca. Jeho úlohou bolo vtedy naplánovať systém budouceho metra a neskôr ho postaviť. V roku 1968 predložil návrh etapizovanej výstavby 158 km dlhej siete.

9. decembra 1969 sa začal stavať prvý úsek dlhý 7,4 km s piatimi stanicami a o ďalších sedem rokov neskôr, v roku 1976, bol otvorený pre verejnosť. Išlo o červenú linku. Neskôr pribudla aj modrá, zelená, oranžová a žltá. Na svoju dobu bol systém veľmi moderný, náklady na jeho výstavbu sa však vyšplhali až na enormných 9,3 miliardy USD. V roku 2001 prekročila dĺžka siete 100 míľ (165 km). Aj napriek tomu rozvoj podzemnej dráhy ukončený nebol. Plánuje sa realizácia už piatej (striebornej) linky. 9. júna 2004 pri štátnom pohrebe prezidenta Ronalda Reagana metro využilo najviac ľudí za deň v histórii – 850 636.

Architektúra[upraviť | upraviť zdroj]

Systém washingtonského metra sa líši od toho, ktorý je v ostatných amerických mestách už cele roky v prevádzke. Pri stavbe všetkých úsekov bola dodržaná určitá hierarchia, vďaka čomu má celá sieť jednotnú podobu. Stanice sú väčšinou podpovrchové, jednolodné, s ostrovnými nástupišťami a s kazetovými stropmi. Celé osvetlenie stanice smeruje hore na strop. Stanice navrhoval architekt Harry Weese.

Prevádzka[upraviť | upraviť zdroj]

Metro vo Washingtone premáva 24 hodín denne,7 dní v týždni,365 dní v roku.

Vozový park[upraviť | upraviť zdroj]

Vozový park sa skladá z 952 vozov, v prevádzke je niekoľko typov. Najstaršie vozy sú americkej, modernejšie talianskej a španielskej výroby. Veľa vozov dnes prechádza modernizáciou.

Bezpečnosť[upraviť | upraviť zdroj]

Na okraji nástupišťa každej stanice sú umiestnené blikajúce svetlá, ktoré svietia iba v okamihu, kedy vlak prichádza do stanice. Aj keď sú praktické a zvyšujú bezpečnosť, návštevníkom mesta môže ich efekt pripadať teatrálny.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]