West End (Vancouver)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Poloha štvrte West End

West End je mestská časť na západe kanadského mesta Vancouver v Britskej Kolumbii susediaca so Stanley Parkom, historickými oblasťami Yaletown a Coal Harbour a vancouverským downtownom.

Táto mestská časť je na západe ohraničená ulicou Burrard Street, na východe ulicou Denman Street a na juhu ulicou West Georgia Street. Termín West End pôvodne označoval všetko na západ od ulice Burrard Street ku Stanley Parku, vrátane územia na západ od Denman Street a oblasti Coal Harbour.

West End by sa nemal zamieňať s West Side (čo je termín, ktorý označuje západnú polovicu mesta Vancouver s výnimkou downtownu) alebo s okresom West Vancouver ("West Van"), samostatnou obcou. (Naopak pojmy "East Van", "East End" a "East Side" všetky označujú East Vancouver.)

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Dom zo staršej éry na ulici Comox Street vo West Ende

Rovnako ako celý Vancouver, bol aj West End pôvodne zalesnenou divočinou. Túto oblasť kúpili v roku 1862 John Morton, Samuel Brighouse a William Hailstone, traja muži známi ako „traja anglickí greenhorni“, či „traja nováčikovia“, vzhľadom na všeobecné presvedčenie, že zaplatili príliš veľa za nedostupné pozemky. V pláne mali vznik tehelne na brehu Coal Harbour a ťažbu hliny na výrobu porcelánu, no jej kvalita nebola dostatočná. Keď tieto plány zlyhali (najmä z dôvodu nedostatočnej infraštruktúry), predali veľkú časť oblasti vtedy známej ako "Brickmaker's Claim" investorom z Victorie, ktorí sa snažili podporiť jej rozvoj pod menom New Liverpool. Jediné čo ostalo z týchto zámerov je územný plán, registrovaný v New Westminsteri.

Dva typické domy zo staršej éry na ulici Comox Street vo West Ende

S príchodom Kanadskej pacifickej železnice a jej konečnou zastávkou v neďalekom Coal Harboure sa West End stal prvou vancouverskou nóbl štvrťou, domovom najbohatších železničiarskych rodín. Veľa z nich malo sídla pozdĺž ulice Georgia Street, známej vtedy ako "alej modrej krvi". Neskôr, keď sa finančná štvrť začala rozširovať smerom ku West Endu a stúpla cena týchto pozemkov, sa sídla majetných obyvateľov začali stavať vo vtedy vzdialenejších častiach West Endu.

Vzhľadom na narastajúcu popularitu mestskej časti Shaughnessy medzi bohatšími obyvateľmi Vancouveru, sa do West Endu začalo sťahovať čoraz viac príslušníkov strednej vrstvy. Ako mesto rástlo, West End sa stal prechodným miestom pre novoprišelcov z iných miest v Kanade a Spojenom kráľovstve a neskôr aj pre prisťahovalcov z iných krajín, čím vznikla jeho tradičná rozmanitosť. Po 2. svetovej vojne sa na ulici Robson Street usadila početná nemecká obchodnícka komunita, ktorá dala ulici jej prezývku Robsonstrasse, ešte stále občas používanej v marketingu aj napriek strate jej pôvodného významu.

Demografia[upraviť | upraviť zdroj]

Historická budova Manhattan, postavená v roku 1908

West End je domovom zmiešanej populácie, starých aj mladých, Kanaďanov, prisťahovalcov a cudzincov s prechodným pobytom. Podobne ako iné štvrti v susedstve downtownu, je aj West End veľmi husto osídlený. Je v blízkosti hlavnej obchodnej a finančnej štvrte, nachádza sa v ňom veľa malých parkov a mnoho obytných budov, vrátane historických objektov Manhattan, Beaconsfield, Beverly a Queen Charlotte.

V roku 2001 v ňom žilo 42 120 obyvateľov, z toho 31,5% vo veku medzi 40 až 65 rokov a 51% medzi 20 až 40 rokov. Na základe štatistík sa ukazuje že vo West Ende žije aj veľa detí, pričom celý polostrov na ktorom sa nachádza downtown a West End má viac detí ako tradičné rodinné štvrte West Point Grey a Kerrisdale. Vo West Ende sú dve základné školy (Lord Roberts & Lord Roberts Annex) a jedna stredná škola (King George Secondary School).

Obyvatelia tejto mestskej časti sú veľmi aktívni v občianskych zoskupeniach.

Vo West Ende sídli aj gay štvrť zvaná Davie Village, umiestnená najmä na ulici Davie Street medzi Burrard Street a Bute Street.

Atrakcie[upraviť | upraviť zdroj]

Robson Street v noci

West End je medzi návštevníkmi známy pre svoju ulicu Robson Street. V minulosti bola známa ako Robsonstrasse, keď v nej v povojnovom období žili a podnikali nemeckí emigranti. V 80. rokoch prešla rozsiahlou modernizáciou na dnešnú nákupnú a zábavnú zónu tiahnúcu sa od Burrard Street po Jervis Street. Veľké množstvo reštaurácií a obchodov je tiež na ulici Denmar Street, bližšie ku Stanley Parku a na Davie Street, susediacou so štvrťou South Slope.

Sunset Beach

Medzi parky a pláže vo West Ende a v jeho susedstve patria napríklad Alexandra Park, Cardero Park, Nelson Park, Stanley Park a Sunset Beach. Tieto parky sa svojou veľkosťou pohybujú od 0,22 ha Morton Park po 406 ha Stanley Park. Časť nábrežia Stanley Park Seawall sa tiahne pozdĺž pobrežia od mostu Burrard Bridge po Ceperly Park.

V tejto mestskej časti je aj pláž English Bay Beach, nachádzajúca sa na brehu zátoky English Bay, v ktorej sa vždy v polovici leta koná každoročný 3-dňový festival v choreografii ohňostrojov Celebration of Light. Na východnej strane West Endu sa na ulici Burrard Street nachádza nemocnica St. Paul's Hospital, jedno z najväčších a najstarších zdravotníckych zariadení v meste.

Medzi komunitné centrá vo West Ende patrí kúpalisko Vancouver Aquatic Centre, West End Community Centre, Coal Harbour Community Centre a Barclay Manor. Sú v nich umiestnené bazény, telocvične, fitnescentrá a klzisko, ako aj viacúčelové miesta na prenájom.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]