Windows NT 4.0

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Operačné systémy
Microsoft Windows
1.02.03.03.1x95NT982000MeXP2003Vista2008Windows 7CEMobileWindows 8Windows 8.1Windows 10Windows 11
Mac OS
System 6 · System 7 · Mac OS 8 · Mac OS 9 · macOS
GNU/Linux (distribúcia)
Ubuntu · Debian · Fedora · Gentoo · Knoppix · Mandriva · Red Hat Linux · Slackware · SUSE · ďalšie...
BSD
FreeBSD · NetBSD · OpenBSD · DragonFly BSD
Mobilný telefón a PDA
PalmOS · Windows Mobile · Windows Phone · Android · Symbian OS · OS X · iOS
DOS
MS-DOS · DR-DOS · Enhanced-DR-DOS · FreeDOS · PTS-DOS
Ďalšie
CP/M · OS/2 · QNX · Solaris · UNIX · AmigaOS · BeOS · OpenVMS · NeXTSTEP
z  d  u

Windows NT 4.0 je preemptívny, grafický operačný systém orientovaný na podnikanie, určený pre prácu buď s jednoprocesorovými alebo sa symetrickými multi-procesorovými počítačmi. Išlo o novú verziu systému radu operačných systémov Windows NT spoločnosti Microsoft, ktorá bola uvedená do výroby 31. júla 1996. Ide o 32-bitový systém Windows, ktorý je k dispozícii v pracovnej stanici a serverovej edícii s grafickým prostredím podobne ako Windows 95. Označenie v názve výrobku "NT" pôvodne znamenalo "New Technology" (t.j. nová technológia), ale neskôr sa firma Microsoft rozhodla ďalej toto označenie nepoužívať a teraz už nemá žiadny osobitný význam. Po Windows NT 4.0 nasledoval systém Windows 2000, ktorý bol vydaný 17. februára 2000. Windows NT 4.0 obsahuje hybridné jadro operačného systému.

Prehľad[upraviť | upraviť zdroj]

Systém Windows NT poskytuje užívateľovi väčšiu stabilitu a flexibilitu, než Windows pre DOS (napr. Windows 95). Stabilita je zabezpečená použitím ochrany pamäte a hardvérovou abstrakčnou vrstvou (HAL). Priamy prístup k hardvéru nebol dovolený a aplikácie, ktoré nepracovali správne, sa dali ukončiť bez nutnosti reštartovania celého počítača. Nevýhodou boli vyššie požiadavky na množstvo pamäte a výkon systému.

Kým takmer všetky programy napísané pre Windows 95 pobežia na Windows NT, väčšina 3D hier nepôjde, čo je čiastočne spôsobené tým, že systém Windows NT 4.0 má obmedzenú podporu pre DirectX. Tretím variantom ovládača zariadení bola alternatíva, ktorá by mohla umožniť priamy prístup k hardvéru, ale zle napísané ovládače sa stali často zdrojom "stop chýb". Tieto nedostatky začali byť označované ako BSOD a vyžadovali, aby bol v takýchto prípadoch systém reštartovaný. Tieto chyby boli vzácne a pre NT servery a pracovné stanice nebolo nezvyčajné, aby bežali po celé mesiace bez poruchy.

V predvolenom nastavení nie je vo Windows 4.0 podpora Plug-and-play (aj keď obmedzená podpora mohla byť nainštalovaná neskôr), ktorá výrazne zjednodušuje inštaláciu hardvérových zariadení. Mnoho základných DOS aplikácií beží, však grafické DOS aplikácie nemožno spustiť z dôvodu, akým spôsobom je sprístupnený grafický hardvér.

Rozdiel medzi Windows NT a radom Windows pre DOS skončil príchodom systému Windows XP. Windows NT 4.0 je posledná hlavná verzia operačného systému Microsoft Windows pre podporu Alpha, MIPS alebo PowerPC CPU architektúry. Vo firemnom prostredí sa stále používal ešte niekoľko rokov, napriek veľkému úsiliu spoločnosti Microsoft, aby si zákazníci inovovali systém na Windows 2000 a novšie verzie. Bolo to tiež posledné vydanie v rade Windows NT, ktoré bolo označované ako Windows NT.

Edícia[upraviť | upraviť zdroj]

Windows NT 4.0 Server bol zahrnutý vo verziách 4.0 a 4,5 servera BackOffice Small Business.

Client[upraviť | upraviť zdroj]

  • Windows NT 4.0 Workstation bol navrhnutý pre použitie ako všeobecný operačný systém.

Servery[upraviť | upraviť zdroj]

  • Windows NT 4.0 Server, bol vydaný v roku 1996 a navrhnutý v malom meradle pre systémy Business Server.
  • Windows NT 4.0 Server, Enterprise Edition, bol vydaný v roku 1997, je predzvesťou Enterprise v rade Windows server. Enterprise Server bol navrhnutý na základe vysokého dopytu a vysokej návštevnosti sietí. Windows NT 4.0 Server, Enterprise Edition obsahuje Service Pack 3.
  • Windows NT 4.0 Terminal Server Edition, bol vydaný v roku 1998, umožňuje užívateľom sa prihlásiť na diaľku. Rovnaká funkcia v systéme Windows 2000 bola nazývaná "Terminal Services" a v novšej verzii túto funkciu obsahuje funkcia Vzdialená plocha, ktorá sa prvýkrát objavila v systéme Windows XP.

Embedded[upraviť | upraviť zdroj]

  • Windows NT 4.0 Embedded (skrátene NTE) je edícia systému Windows NT 4.0, ktorá mala za cieľ v počítači poháňať hlavné zariadenie.

Limit fyzickej pamäte RAM[upraviť | upraviť zdroj]

Windows NT 4.0 podporuje maximálnu veľkosť pamäte RAM 4 GB.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Windows NT 4.0 na českej Wikipédii.